Ana SayfaGüncelBİR SERGİ | Ümit Kıvanç’tan ‘görmek’ üzerine: ‘Ya Değilse?’

BİR SERGİ | Ümit Kıvanç’tan ‘görmek’ üzerine: ‘Ya Değilse?’

HABER MERKEZİ – Belgeselci ve yazar Ümit Kıvanç’ın çektiği fotoğraflardan oluşan “Ya Değilse?” sergisi 16 Nisan referandumunun bir gün öncesine yani ­15 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek.

Belgeselci ve yazar Ümit Kıvanç’ın “Ya Değilse?/If Not?” isimli fotoğraf sergisi SANATORIUM Sanat Galerisi’nde 9 Mart’ta ziyarete açıldı.

Sergi, görme ve algılama kavramlarına odaklanıyor.

Sergideki işler, Kıvanç’ın 2013-2014’te çektiği fotoğraflarını bir araya getiriyor ve izleyiciyi anlatıcı konumuna çekiyor.

Sergi tanıtımından

Daha çok siyasi ve toplumsal içerikli yazıları ve belgesellerinden tanıdığımız Ümit Kıvanç, algılamanın bütününe nüfûz etmenin zorluğuna işaret eden bir sergiyle karşımıza çıkıyor. Bu zamana kadarki görsel ve yazılı üretimlerinde anlatıcı konumunda gördüğümüz Kıvanç, Ya Değilse? sergisinde bu durumu tersine çeviriyor: Kıvanç’ın 2013-2014’te çektiği, o zamandan bu yana işlediği ve bugüne kadar kendisinden görmediğimiz türden fotoğraflarını bir araya getiren sergi, izleyiciyi anlatıcı konumuna çekiyor.

Seçme ve yorumlama macerasına çağırıyor. Bir eleme-ayıklama işlemi olarak görme eylemi, görememe hali… Eğlenceli de olabilir ürkütücü de. Özgün mekânsallık ve bağlamından koparılmış ayrıntı kendini mekân olarak sunuyor. Geçerseniz karanlığa düşebileceğinizi hissettiren aralıklarla, kaynağı belirsiz ışıklarla, algılama, görme, bilme, tanıma iddialarımız hakkında bizi şüpheye düşürüyor.

Ya kolektif hafızamızı, yanıbaşımızda oldukları halde göremediklerimizi de görerek kurabilseydik?

Kıvanç: Musibet içinde büyürken çektiğim fotoğraflar

Fotoğrafları ‘bir musibet içinde büyürken’ çektiğini belirten Kıvanç ise kendisine ait “riya tabirleri” blogunda sergiye ilişkin olarak şunları aktarıyor:

O fotoğrafları içimde bir musibet büyürken çekmişim, haberim yoktu. Fotoğrafların musibetle alâkası yok. ‘İçimle’ alâkaları var mı? Ondan da emin değilim. Ama kesinlikle bir şeylerin içiyle, dibiyle, derinliğiyle var. Görünene yaklaştıkça ötesine geçiliyor, oradan nerelere gidiliyor?

Nerelere? Fotoğrafları gösterdiğim arkadaşlarım epeyce dolaştılar, ilginç olduğunu söyledikleri geziler yaptılar, geniş gözüken daracık alanlarda. Onların teşviki, yine bir arkadaşımın, Yiğit Ekmekçi’nin yardımı ve desteği ile, ‘Bunlardan bir sergi olur mu, olmalı mı?’ sorularına cevap buldum.

Serginin gerçekleşmesini sağlayan herkesi daha sonra takdim edeceğim. Şimdilik kısa bir duyuruyla yetiniyorum. ‘Ya Değilse? / If Not?’ adını taşıyan sergim 9 Mart günü açılıyor. Referandumun bir gün öncesine, ­15 Nisan’a kadar açık kalacak. Sergi, Sanatorium sanat galerisinde. Sanatorium, Beyoğlu, Asmalımescit Sokak’ta.


Sergi adres: Asmalı Mescit Mah. Asmalı Mescit Cad. No:32/A Beyoğlu, İstanbul