Ana SayfaÇeviriBM: Dünya, 1945’ten bu yana en büyük insani krizle karşı karşıya

BM: Dünya, 1945’ten bu yana en büyük insani krizle karşı karşıya

HABER MERKEZİ – Dünya, en büyük insani krizle karşı karşıya. Birleşmiş Milletler’den gelen açıklamaya göre yalnızca dört ülkede 20 milyondan fazla insan açlık ve kıtlıkla karşı karşıya.

Birleşmiş Milletler (BM) 1945’te kurulduğundan bu yana dünyanın en büyük insani kriziyle karşı karşıya olunduğunu açıkladı.

BM Direktörü Stephen O’Brien dört ülkede 20 milyondan fazla insanın açlık ve kıtlıkla karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

“Kolektif ve koordineli bir şekilde küresel çaba harcanmazsa birçok insan açlıktan ölecek ve daha fazlası da hastalıktan acı bir biçimde hayatını kaybedecek” diyen O’Brien, Yemen, Güney Sudan, Somali ve Nijerya’nın kuzeydoğusunda derhal fon sağlanması gerektiğini belirtti.

O’Brien buna ek olarak da olası bir felaketi önleyecek insani yardım için güvenli ve engelsiz geçiş sağlanması çağrısında bulundu.

“Daha kesin bir deyişle Temmuz ayına kadar 4.4 milyar dolara ihtiyacımız var” diyen O’Brien, yeterli miktarda para yardımı yapılmadığı takdirde çocukların kötü beslenmeden dolayı gelişmesinin engelleneceğini, eğitim haklarından yararlanamayacaklarını ve bunun yanında ekonomik gelişmenin zıt yöne evrilmesiyle yaşam koşulları, gelecek ve umudun ortadan kalkacağını belirtti.

Yemen

En büyük insani krizin olduğu Yemen’de nüfusun üçte ikisinin (18.8 milyon) yardıma ihtiyacı olduğuna ve 7 milyon insanın açlıkla mücadele ettiğine işaret eden O’Brien, “Bu insanlar bir sonraki yemeğin nereden ve nasıl geleceğini bilmiyorlar” dedi.

Arap dünyasının en fakir ülkesi olan Yemen’in şu anda çatışmanın girdabında olduğunu hatırlatan O’Brien “Sadece son iki ayda 48.000 insanın kaçmak için mücadele ettiğini” de söyledi.

O’Brien “Yemen’e yaptığım son ziyarette Devlet yetkilileri ve Sana’yı kontrol altında tutan Şii Husilerden insani yardım için koridor açılacağı sözü aldım” dedi.

O’Brien “2017 yılında 12 milyon Yemenlinin hayatlarını kurtarma ve korumak için 2.1 milyar dolara ihtiyacımız var ve şimdiye kadar bu sayının yalnızca yüzde 6’sına ulaşabildik” diye ekledi.

O’Brien ayrıca 25 Nisan’da Antonio Guterres’in Yemen için Cenevre’de yapılacak konferansa başkanlık edeceğini açıkladı.

Güney Sudan

Birleşmiş Milletlerin İnsani Yardım Direktörü O’Brien aynı zamanda üç yıl süren iç savaştan sonra bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan’ı da ziyaret etti.

“Oradaki durum her zamankinden daha da kötü” yorumuna yapan O’Brien “Güney Sudan’daki kıtlık insan eliyle oluşturulmuş ve çatışan taraflar, şiddetin sona ermesi için çabada bulunmadığı gibi kıtlığın sona erdirilmesine de müdahale etmiyor” dedi.

O’Brien Güney Sudan’da geçen yıla göre 1.4 milyon artışla insani yardıma muhtaç olan nüfusun 7.5 milyona ulaştığını söyledi ve yaklaşık olarak 3.4 milyon Güney Sudanlının çatışmadan dolayı yerlerinden edildiğini ve Ocak ayından beri yaklaşık olarak 200 bin insanın ülkeden kaçtığını söyledi.

Somali

Somali’yi de ziyaret eden O’Brien, 6.2 milyon insanın (ülke nüfusunun yarısından fazlası) insani yardıma ve korumaya ihtiyacı olduğunu söyledi ve 2.9 milyonun kıtlık sınırının altında olduğundan hemen yardım sağlanması gerektiğini söyledi.

O’Brien ayrıca bu yıl içerisinde bir milyona yakın beş yaş altı çocukların da ciddi bir şekilde gıdasızlıkla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

Nijerya

Nijerya’nın Kuzeydoğusu’nda Aşırı İslamcı Boko Haram Örgütü yedi yılda 20 binden fazla insanı katledip 2.6 milyon insanı da göçe zorladı.

BM’nin insani yardım koordinatörlerinden biri geçtiğimiz ay Nijerya’nın Kuzeydoğusu’nda gıdasızlığın bariz bir şekilde görüldüğünü ve yetişkin insanların bile gıdasızlıktan dolayı ayağa kalkıp yürüyemediğini ve bazı cemaatlerin yürüme yaşına gelmiş bütün çocukların hayatını kaybettiğini söyledi.

Previous post
Önder: Onlar Bolu Beyi, biz Köroğlu'yuz
Next post
Rusya'da bir sosyal medya oyunu onlarca çocuğun intihar etmesine sebep oldu