Ana SayfaDünyaBritanya AB’yi terk ediyor: Brexit süreci resmen başladı

Britanya AB’yi terk ediyor: Brexit süreci resmen başladı

HABER MERKEZİ – Britanya, Lizbon Anlaşmasının 50. maddesini işleme koyarak, 44 yıl sonra Avrupa Birliği üyeliğinden ayrılma sürecini başlattı.

Britanya Başbakanı Theresa May, ülkesinin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma süreci olan Brexit’i bugün resmen başlattı.

May’in dün gece imzaladığı birlikten ayrılmayı düzenleyen Lizbon Anlaşmasının 50. maddesini işleten mektubu bugün Brüksel’e gönderildi.

Britanya’nın AB Büyükelçisi Tim Barrow, mektubu AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’a elden teslim etti.

Böylece, İngiltere’nin geçen sene haziran ayında yapılan referandumun sonucu çerçevesinde birlikten ayrılması süreci de resmen başlamış oldu.

Taraflar, bir sonraki aşamada ayrılma anlaşmasının maddelerine ilişkin müzakerelere başlayacak. 2 yıl sürmesi öngörülen süreç, Britanya ve AB’nin üzerinde anlaşacakları metnin, hem Britanya Parlamentosu hem de Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanmasıyla tamamlanacak.

‘Britanya AB’yi terk ediyor’

Theresa May, Avam Kamarası’ndaki konuya ilişkin açıklamasında “Britanya halkının iradesine uygun olarak İngiltere AB’den ayrılıyor” dedi.

May, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Bu tarihi bir an ve geri dönüşü yok. Britanya AB’yi terk ediyor. Kendi kararlarımız alacağız, kendi yasalarımızı yapacağız, bizim için önemli olan konuların kontrolünü ele geçireceğiz. Bu fırsatı çozuklarımızın ve torunlarımızın gurur duyacağı daha güçlü ve daha adil bir Britanya inşa etmek için kullanacağız.

Britanya’nın en güzel günlerini önümüzde olduğuna inanmak istiyorum.

Brexit ne anlama geliyor?

Britanya’nın (Birleşik Krallık) ilk iki harfi (Br) ile exit (çıkış) kelimesinin birleşmesinden oluşan Brexit, ülkenin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkması anlamına geliyor.

23 Haziran 2016’da yapılan Brexit referandumunda halkın yüzde 52’si AB’den ayrılma yönünde oy kullanmıştı.

  İskoçya Parlamentosu bağımsızlık referandumuna onay verdi