Ana SayfaGüncelÇavuşoğlu Hollanda seçimininde ‘din savaşlarını’ gördü: Avrupa’yı çökertmeye başladınız

Çavuşoğlu Hollanda seçimininde ‘din savaşlarını’ gördü: Avrupa’yı çökertmeye başladınız

HABER MERKEZİ – Hollanda’daki seçimleri Mark Rutte’nin partisinin kazanmasına ilişkin değerlendirmede bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa’daki durumun kötüye gittiğini savunarak “Yakında Avrupa’da din savaşları da başlar, başlayacak” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda’daki seçimlere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Antalya’da konuşan Çavuşoğlu, Avrupa’nın uçuruma gittiğini savundu ve “Yakında Avrupa’da din savaşları da başlar, başlayacak” dedi.

Dışişleri Bakanı, Protestanlar ve Katolikler arasında 17. yüzyılda yaşanan ve 30 yıl süren savaşa atıfta bulunarak şunları söyledi:

İşte Hollanda’da seçim bitti. Aldıkları oylar birbirine yakın, yüzde 17’ler, yüzde 20’ler, böyle birçok parti ama bir bakıyorsun sosyal demokrat ile faşist Wilders arasında da hiçbir fark yok, hepsi aynı kafa. Nereye varacaksınız, Avrupa’yı nereye götürüyorsunuz, Avrupa’yı çökertmeye başladınız. Avrupa’yı uçuruma götürüyorsunuz. Yakında Avrupa’da din savaşları da başlar, başlayacak.

Bu gidişle öyle. Eskiden, bundan 100 sene savaştılar. Avrupa’nın tarihini aç, önlerine koy. Bir gram utanma varsa, birbirlerinin yüzlerine bakamazlar Avrupalılar. Farklı dinlerden oldukları için 100 yıl birbirlerini kestiler ama sonra bundan ders alındı, Avrupa Birliği kuruldu, Avrupa Konseyi. Şimdi tüm bunlar yok edilmeye başladı, Avrupa o eski günlere gidiyor.

Hollanda’da seçimin galibi Rutte

Hollanda’nın genel seçimlerinde merkez sağın Başkanı Mark Rutte’nin partisi kazandı. Rutte’nin Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD) 150 üyeli mecliste 31 sandalyeye ulaştı.

Aşırı sağcı Geert Wilders’in Özgürlük Partisi (PVV) ise 15 olan sandalye sayısını 19’a yükseltti.

Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) ve Demokratlar 66 (D66) 19’ar sandalyeyle mecliste kendilerine yer buldu.

Rutte’nin koalisyon ortağı İşçi Partisi (PvdA) ise 38 olan sandalye sayısını 9’a düşürdü.

Sol Yeşiller partisi ise bu seçimde oyunu en çok artıran parti oldu. Sol Yeşiller 4 olan milletvekili sayısını 16’ya yükseltirken, Sosyalist Parti de 14 milletvekili kazanıyor.

Seçimde, İşçi Partisi’nin (PvdA) ihraç ettiği Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk’ün kurduğu ve Flemenkçe “düşün” anlamına gelen DENK Partisi de yarıştı. Türkiye ve Fas kökenli bazı göçmenlerin desteklediği DENK, üç koltuk kazanmayı başardı.

  Hollanda'da seçimin kazananı Mark Rutte oldu
  FT: Balkanlar'daki tablo 19. yüzyıldaki kadar tehlikeli, Türkiye ile Rusya etnik ve dini gerilimi politikleştiriyor



Önceki Haber
Dünyada bir ilk: Yerli halkın kutsal saydığı nehir yasal olarak 'canlı varlık' kabul edildi
Sonraki Haber
Gazeteci İsmail Eskin'e 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası