Ana SayfaGüncelCezaevlerindeki açlık grevi sürüyor: ‘Çözüme kavuşması için çabalamak görevimizdir’

Cezaevlerindeki açlık grevi sürüyor: ‘Çözüme kavuşması için çabalamak görevimizdir’

HABER MERKEZİ – İHD, dört cezaevindeki “süresiz-dönüşümsüz” diğer cezaevlerinde ise “süresiz-dönüşümlü” olarak devam eden açlık grevi eylemlerine dikkat çekerek, tutukluların sağlık ‘risk sınırına’ dayanan sağlık durumları için kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

İHD İstanbul Şubesi, cezaevinde OHAL’le birlikte artan hak ihlallerine karşı dört cezaevinde “süresiz dönüşümsüz”, diğer cezaevlerinde ise “süresiz-dönüşümlü” olarak devam eden açlık grevi eylemlerine dikkat çekmek amacıyla basın toplantısı düzenledi.

“Susma suça ortak olma #ZindanlaraSesVer”, “Ölüyorlar daha ne kadar sessiz kalacaksınız #ZindanlaraSesVer” yazılı pankartların asıldığı salonda gerçekleşen toplantıda konuşan İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Mine Nazari,  Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın “Cezaevlerinde işkence yok” sözlerini hatırlatarak, bu söylemlinden dolayı Bozdağ’ı kınadıklarını söyledi.

‘Tutuklulara yaşatılan tek kelimeyle zulümdür’

Cezaevlerinde her türden hak ihlali ve onur kırıcı muamelenin sürekli hale geldiğinin altını çizen Nazari, şunları söyledi:

Bu uygulamalar tutukluların sağlıklarını doğrudan tehdit etmekte, hastalık üretmektedir. F Tipi cezaevlerinde yaşanan hukuksuzluk ve keyfi uygulamalar, ceza içinde ceza çektirme amaçlıdır. Son dönemlerde özellikle OHAL sonrası tutuklulara yaşatılan tek kelimeyle zulümdür.

‘Çözüme kavuşması için çabalamak görevimizdir’

Nazari, yaşanan bu hak ihlallerini durdurmak, tecrit ve sürgünleri protesto etmek amacıyla siyasi tutukluların 15 Mart-15 Nisan tarihlerinde 5’er günlük dönüşümlü açlık grevi kararı aldıklarını kaydetti. Öte yandan 4 cezaevinde de 35 tutuklunun dönüşümsüz açlık grevine girdiklerini hatırlatan Nazari şöyle devam etti:

Tutukluların cezaevi idaresinden talep ettikleri her hak ve istekleri için idare ‘infaz yakma’ tehdidi ile cevap vermektedir. Gerek tutuklular gerekse görüşüne giden ailelerin derneğimize ulaştırdığı bu bilgileri tüm kamuoyuna ve devlet yetkililerine iletmek ve çözüme kavuşması için çabalamak biz insan hakları savunucularının birincil görevidir.

İHD’nin verilerine göre cezaevlerinde devam eden süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemleri şu şekilde:

Şakran Cezaevi’nde 5 ‘i kadın toplam 33 tutuklu süresiz dönüşümsüz açlık grevinin eyleminin 41’inci gününde,

Edirne F Tipi Cezaevi’nde toplam 16 tutuklu süresiz dönüşümsüz açlık grevi eyleminin 32’nci gününde,

Van T Tipi Cezaevi’nde toplam 8 tutuklu süresiz açlık grevi eyleminin 21’inci gününde,

Sincan Kadın Cezaevi’nde toplam 7 kadın süresiz dönüşümsüz açlık grevi eyleminin 34’üncü gününde.

Açlık grevindekilerin talepleri ise şöyle:

PKK Lideri Abdullah Öcalan ve yanındaki tutuklular üzerindeki tecridin kaldırılması, müzakere koşullarının sağlanması.

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri uygulamalarından vazgeçilmesi.

Köylere yönelik yıkım uygulamasına son verilmesi.