Ana SayfaGüncelCHP’nin OHAL raporu: 156 gazeteci-yazar tutuklu, 4 bin 811 akademisyen ihraç edildi

CHP’nin OHAL raporu: 156 gazeteci-yazar tutuklu, 4 bin 811 akademisyen ihraç edildi

HABER MERKEZİ – CHP’nin hazırladığı “OHAL Bilançosu Hak İhlalleri” başlıklı rapora göre 216 gazeteci gözaltına alındı, 2 bin 308 gazeteci işsiz kaldı, 156 gazeteci ve yazar ise tutuklu. OHAL döneminde 4 bin 811 akademisyen KHK’larla ihraç edildi, en az 140 bin kişinin pasaportu iptal edildi, işkence ve kötü muamele vakaları arttı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Zeynep Altıok tarafından hazırlanan “OHAL Bilançosu Hak İhlalleri Raporu” OHAL’in ortaya çıkarttığı hak ihlallerini boyutlarını ortaya koyuyor.

20 başlıkta OHAL’in sebep olduğu hak ihlallerinin sıralandığı rapora göre 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 71 bin 274 kişinin gözaltına alındığı, 71 bin 274 kişinin de darbe girişimi soruşturması kapsamında tutuklandığı belirtildi.

T24’den Hülya Karabağlı’nın haberleştirdiği rapora göre yürütülen soruşturmalar kapsamında hakkında işlem yapılan kişiler ya da yakınlarından en az 25 kişi intihar ederek yaşamını yitirdi, 4 kişi de intihar girişiminde bulundu. Bu olayların 8’i cezaevlerinde, gözaltında ya da gözaltına alınırken gerçekleşti.

4 bin 811 akademisyen ihraç edildi

Raporda OHAL’in akademiye yansımasının sonuçlarına da yer verildi. Devlet ve vakıf üniversitelerinde en az 6 bin 822 akademik ve idari personel yönelik işlem başlatıldı, en az 6 bin 16 akademik ve idari personel kesin olarak ihraç edildi. 4 bin 811 akademisyen KHK’larla ihraç edildi. KHK’larla ihraç edilen akademisyenlerden 312’si ise barış bildirisini imzalayan akademisyenlerden.

Darbe girişimi sonrası gündeme gelen işkence ve kötü muamele iddialarına da yer verilen raporda gözaltındakilerin yakınlarının ve avukatlarının başvurularında gözaltında sistematik işkence ile karşılaştıklarını belirttikleri kaydedilirken, gözaltı süresinin 30 güne uzaması, ilk beş gün avukat görüşünün engellenmesinin işkenceyi arttırdığı belirtiliyor.

OHAL’in cezaevlerine de yansıdığı belirtilen raporda cezaevindeki herkesin şiddet uygulamaları, hak gaspları ile karşılaştığı son iki ayda yoğunlukla gündeme geldiği belirtildi. Buna örnek olarak ise kişilerin aile görüşmelerinin, telefon haklarının, sosyal iletişim ve kültürel olanaklarının kısıtlanıp yasaklanması gösterildi.

216 gazeteci gözaltına alındı, 156 gazeteci ve yazar tutuklu

Raporda basına yönelik baskılar da yer aldı. Rapora göre gazetecilik faaliyetleri nedeniyle aralarında Ahmet Şık, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel gibi aydın ve yazarlarında yer aldığı 156 kişi cezaevinde tutuklu veya hükümlü olarak bulunduğu kaydedildi. TGS, TGC ve DİSK verilerine göre OHAL sürecinde 216 gazeteci gözaltına alındı, 2 bin 308 gazeteci işsiz kaldı. 28 TV kanalı, 5 haber ajansı, 66 gazete,  19 dergi, 36 radyo, 26 yayınevi kapatıldı.

Raporda OHAL’in sanat alanında ne tür hak ihlallerine sebep verdiğine de yer verildi. Verilere göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde muhalif kimlikleriyle bilinen 6 oyuncu ve yönetmen açığa alındı, 17 oyuncu, bir dramaturg, bir müzisyen ve bir koreografın işine son verildi. Aralarında Devlet Tiyatroları’nda dramaturg olarak çalışan Eren Aysan’ın bulunduğu 4 Kültür Bakanlığı çalışanı açığa alındı.

Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli orkestra şeflerinden İbrahim Yazıcı, keman sanatçısı Filiz Özsoy ve piyanist Eser Öykü Dede 7 Şubat 2017 tarihinde KHK ile Kültür Bakanlığı’ndaki kamu görevlerinden ihraç edildi.

13 HDP’li vekil tutuklu

Raporda HDP’li vekiller hakkında açılan soruşturmalar, gözaltılar ve tutuklamalara ilişkin veriler de yer alıyor. Buna göre Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van ve Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıklarınca yürütülen soruşturmalar kapsamında 13 HDP milletvekili tutuklandı. HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Şırnak milletvekili Ferhat Encu, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ile Hakkari milletvekilleri Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Nihat Akdoğan, Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, Siirt Milletvekili Besime Konca, Kars Milletvekili Ayhan Bilgen ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş tutuklandı.

Gözaltına alınan ve ardından serbest bırakılan HDP’li vekiller ise Sırrı Süreyya Önder, Ziya Pir, İmam Taşçıer, Ayşe Acar Başaran, Alican Önlü, Pervin Buldan, Mehmet Emin Adıyaman, Nimetullah Erdoğmuş, Osman Baydemir, Ahmet Yıldırım, Hüda Kaya, Altan Tan, İdris Baluken, Nadir Yıldırım, Mehmet Ali Aslan, Leyla Birlik, Lezgin Botan, Dilek Öcalan ve Leyla Zana oldu.

Haklarında gözaltı kararı bulunan Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk’ün ise yurt dışında bulunuyor.

En az 140 bin kişinin pasaportu iptal edildi

Rapora göre 15 Temmuz darbe girişimi sonrası açığa alınan 4 bin 176 hakim ve savcı hakkında işlem yapıldı, 3 bin 866 hakim ve savcının ayrıca 2 Anayasa Mahkemesi üyesinin meslekten men edilmesine karar verildi. Danıştay, Sayıştay ve Yargıtay’dan ihraç edilenlerin sayısı 429 oldu. 2 bin 286 hakim ve savcı, 104 Yargıtay üyesi, 41 Danıştay üyesi, 2 AYM üyesi, 3 de HSYK üyesi tutuklandı. OHAL KHK’ları ile memuriyetten ihraç edilen Emniyet mensubu sayısı 24 bin 568 oldu. 17 vali, 74 vali yardımcısı, 100 kaymakam darbe soruşturmaları kapsamında tutuklandı. TSK’dan ihraç edilen personel sayısı 7 bin 356 oldu. 168’i general olmak üzere 6 bin 35 asker ise tutuklandı. Soruşturmalar kapsamında MİT’ten 83 kişi ihraç edildi.

Rapora göre 140 bin kişinin pasaportu da OHAL sürecinde çıkartılan KHK sonrası iptal edildi.

Previous post
HDP, intihar eden akademisyenleri Yıldırım'a sordu: Seyirci mi kalacaksınız?
Next post
Engelli tenisçiye 'yol ücreti' kesen notere 15 bin lira ceza