Ana SayfaGüncelCizre’de ‘Newroz ateşi’: Binler ‘Mutlaka kazanacağız’ diyerek buluştu

Cizre’de ‘Newroz ateşi’: Binler ‘Mutlaka kazanacağız’ diyerek buluştu

HABER MERKEZİ – Geçtiğimiz yıl uygulanan sokağa çıkma yasağında onlarca kişinin yaşamını yitirdiği, binlerce evin yıkıldığı, on binlerce kişinin evsiz kaldığı Cizre’de Newroz “Mutlaka Kazanacağız” sloganıyla kutlandı. Kentteki Newroz programına, sokağa çıkma yasağında yaşamlarını yitirenlerin aileleri de katıldı. Kutlamanın ardından Cizreliler kent merkezine kitlesel yürüyüş düzenledi.

Geçtiğimiz yıl 79 gün sokağa çıkma yasağının uygulandığı,  9 bin 800 evin yıkıldığı, yaklaşık 70 bin kişinin evsiz kaldığı ve 150’nin üzerinde kişinin yaşamını yitirdiği Cizre’de yasağın ardından ilk kitlesel Newroz kutlaması “Mutlaka Kazanacağız” sloganıyla Konak Mahallesi’nde düzenlendi.

Sabahın erken saatlerinde Kasaphane, Terminal ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) ilçe binası önünde toplanan Cizreliler dolmuşlar ile Newroz’un kutlanacağı Konak Mahallesi’ndeki alana gelirken, çok sayıda yurttaş da Eski Köprü üzerinden yürüyerek alana giriş yaptı.

Cizrelilerin büyük çoğunluğu etkinliğe yöresel kıyafetleriyle katılırken, alandan “Newroz piroz be” ve “Biji berxwedana Cizire” sloganları atıldığı duyuldu.

Ayrıca birçok öğrenici de okulları boykot ederek Newroz’a katılım gösterdi.

“Newroz piroz be 2017” yazılı büyük pankartın asıldığı alan HDP ve DBP bayrakları ile süslendi.

Alanda toplanan halk söyledikleri şarkılar eşliğinde halaya dururken, kitlenin sayısı her geçen dakika artıyor.

“‘Hayır’ desinler”

Sokağa çıkma yasakları sırasında bodrumda yaşamını yitiren Orhan Tunç’un eşi de bebeği Bekes ile kutlamalara katılırken, bodrumlarda yaşamını yitiren Mehmet Tunç’un ailesi de kutlamalardaki yerini aldı.

Kutlamada, Mehmet Tunç’un annesi Esmer Tunç da bir konuşma yaparak şu sözleri sarf etti:

Yüreği yanan annelerden umutluyum. Onları selamlıyorum. Cizre bodrumlarını hatırlasınlar, ellerini vicdanlarına koysunlar ve ‘Hayır’ desinler.

Buldan: Cizre ayakta

Kutlamada HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan konuştu. Mahalleleri yıkılan insanların hala ayakta olduğunu dikkat çeken Buldan şunları söyledi:

Halk acılara, saldırılara, katledilmelere rağmen bugün bu alanı doldurdu. Ayakta oldukları mesajını net bir şekilde verdiler. Tıpkı devrimci Kawa gibi Dehaklar karşısında yenilmeyeceklerini bu alanda gösterdiler.

“Yasak ve yıkma ile bir şey elde edilmez” diyen Buldan, eline aldığı beyaz bir tülbendi havaya kaldırarak “Bu size barış mesajıdır” dedi.

Buldan’ın konuşması sonrası sanatçı Mem Ararat sahne aldı. Kitle Ararat’ın söylediği şarkılar eşliğinde halay çekti. Cizre’de olmaktan gurur duyduğunu belirten Ararat, Mehmet Tunç ve Cemile Çağırga için bestelediği türküyü okudu. Ararat’ın türküleri sonrası Newroz tertip komitesi gelen yurttaşları selamlayarak programın son bulduğunu duyurdu.

Bunun üzerine alandaki binlerce yurttaş “Biji berxwedana Cizire” sloganı ile kent merkezine doğru yürüyüşe geçti. Arama noktalarında polisin engelleme girişimlerine rağmen yürüyüşlerine devam eden Cizrelilere İpekyolu caddesinde trafikte seyir halinde olan araçlar korna çalıp destek oldu.

 

Previous post
HDP'den 'Kimse gitmedi' diyen Star'a Newroz alanından fotoğraflı yanıt: 'Konum atın'
Next post
Bir Zapatista bildirisi: Kapitale karşı mülteciler için yüzde yüz Zapatista kahvesi