Ana SayfaDünyaDBP’li belediyelere kayyumlar Avrupa Konseyi gündeminde

DBP’li belediyelere kayyumlar Avrupa Konseyi gündeminde

HABER MERKEZİ – Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, DBP’li belediyelere kayyum atanması ve belediye eş başkanlarının tutuklanmasıyla ilgili toplantısında Venedik Komisyonu’ndan görüş raporu hazırlamasını istedi.

Avrupa Konseyi ülkelerinin belediye başkan ve il genel meclis üyelerinden oluşan Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi (AYBYK) konu hakkında hazırlanan bir karar ve bir tavsiye kararını geniş oy çoğunluğuyla kabul etti.

Venedik Komisyonu’ndan görüş raporu istendi

AYBYK’nin Strasbourg’da gerçekleşen “Türkiye’de Yerel Düzeyde Seçilmiş Temsilcilerin Durumuna İlişkin İnceleme ve Bilgi Toplama Misyonu” başlıklı genel kurul oturumunda kabul edilen kararda, 1 Eylül 2016 tarihli ve 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname temelinde alınan, Türkiye’de yerel demokrasinin uygulanmasıyla ilgili önlemlerin anayasaya uygun olup olmadığı konusunda Venedik Komisyonu’ndan görüş raporu hazırlaması istendi.

CPT’ye ‘işkence iddialarını incele’ talebi

DW Türkçe’nin haberine göre AYBYK ayrıca Avrupa Konseyi İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi’nden (CPT) de “Türkiye’de tutuklu bulunan yerel düzeyde seçilmiş temsilcilere yönelik insanlık dışı muamele, tecrit ve sistematik olarak evlerinden uzak hapishanelere nakledilme” iddialarını incelemesi talep edildi.

Kararda, Avrupa Konseyi bünyesindeki Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddete Karşı Mücadelede Uzmanlar Grubuna (GREVIO) da kadın sığınma evlerinin merkezi makamlar tarafından atanan belediye başkanlarınca kapatılması konusuna “özel dikkat” göstermesi çağrısında bulunuldu.

AYBYK, Avrupa Konseyi’nin asıl karar organı olan Bakanlar Komitesi’ne iletilmek üzere ayrı bir tavsiye kararı da kabul etti. Tavsiye kararında, “Türkiye’nin, istikrarına yönelik tehditler, terör saldırılarındaki artış, darbe girişimi, sınırlarında milyonlarca sığınmacı ve savaş dahil, karşı karşıya olduğu zorlukların gayet farkında olunduğu” belirtildi.  Buna karşılık, birçok belediye başkanı ve belediye meclis üyesinin tutuklanması ve görevden alınmasının yerel demokrasiye “zarar verdiği” ve siyasi partileri ve sivil toplumu “zayıflattığı” mesajı verildi.

Terörizm’ suçlamasına eleştiri

Yerel yöneticilere yönelik tutuklamaların çoğunun “terörizm” suçlaması temelinde yapıldığına işaret edilen tavsiye kararında, bu “terörizm” tanımının “Avrupa Konseyi organları, AB ve diğer uluslararası örgütler tarafından eleştirildiği ve Avrupa Konseyi üyesi devletlerin çoğundaki uygulama ile ters düştüğü” not edildi.

CHP’li üye karara karşı çıktı

Kararlar oylanmadan önce genel kurulda yapılan oturumda söz alan AYBYK Türkiye heyeti üyeleri kararların içeriğine karşı çıktı. AYBYK Türkiye heyeti başkanı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel karar metinlerini “orantısız” olarak değerlendirdi.  AYBYK’nın CHP’li üyelerinden Hasan Akgün ise “Türkiye’de iç hukuka göre eş-başkanlık diye bir şey olmadığını” söyledi.

Şu ana kadar 10 il, 64 ilçe ve 9 belde toplam 84 DBP’li belediyeye kayyum atandı.