Ana SayfaGüncelDışişleri’nden AB’ye: Basiretsiz açıklamaları bir değer taşımıyor

Dışişleri’nden AB’ye: Basiretsiz açıklamaları bir değer taşımıyor

HABER MERKEZİ – Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Avrupa Birliği’nin Hollanda krizi ile ilgili uyarı ve çağrısı ‘basiretsizlik’ olarak nitelendirilirken bu açıklamanın bir ‘değer taşımadığı’ ifade edildi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan Hollanda ile yaşanan diplomatik krize yönelik bir açıklama geldi.

Açıklamanın hedefinde Türkiye’nin söylemlerini ‘aşırılık’ olarak nitelendiren Avrupa Birliği vardı.

Bakanlık açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

AB’nin korumacı bir tavırla üye ülke dayanışması arkasına saklanması ve insan hakları ile Avrupa değerlerini açıkça ihlal eden Hollanda’nın arkasında durması son derece vahimdir. AB’nin basiretsiz açıklamaları bir değer taşımıyor.

AB’nin açıklaması

Türkiye ve Hollanda arasında devam eden gerginliğe ilişkin dün Avrupa Birliği’nden (AB) bir açıklama gelmişti.

AB’nin Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn tarafından yapılan yazılı açıklamada Türkiye ‘aşırı söylemlerinden’ ötürü uyarılmıştı:

Türkiye ve bazı AB üyesi ülkeler arasında son günlerde yaşanan tansiyonun ardından, konunun daha fazla tırmandırılmasından kaçınmak ve durumun sakinleşmesi için yollar bulmak gerekmektedir. AB üyesi ülkelerde miting ve toplantı yapılması kararları uluslararası ve ulusal kanunlarla uyumlu olarak üye ülkenin sorumluluğundadır.

Avrupa Komisyonu Türkiye’ye, Hollanda ve diğer AB ülkeleri ile durumu daha da kötüleştirecek aşırı söylem ve eylemlerden kaçınması çağrısında bulunuyor. Sorunlu konular ancak açık ve doğrudan iletişim kanalları yoluyla çözülebilir. Biz AB-Türkiye  ilişkilerinin çıkarı için dostane girişimlerimizi sürdüreceğiz.

Ne olmuştu?

Hollanda, 11 Mart’ta ‘referandum’ için Rotterdam’a gideceğini açıklayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçuş iznini iptal ettiğini açıklamış, Hollanda hükümeti tarafından yapılan açıklamada ise Hollanda’ya gideceğini söyleyen Çavuşoğlu’nun “Eğer uçuş iznim iptal edilirse yaptırımımız çok ağır olur” sözleri hatırlatılarak “Yaptırım tehdidi, çözümü imkansızlaştırdı” denilmişti.

İki ülkede arasındaki gerginlik bu noktadan sonra krize dönüşmüştü. Gelişmeler üzerine Hollanda’nın maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Almanya’ya yaptığı ‘Nazi yaftalamasını’ Hollanda için de yinelemişti. Onun bu sözlerine yanıt ise Hollanda Başbakanı’ndan gelmişti: “Çizgiyi aştı”.

Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan kriz, Çavuşoğlu’nun uçuş izninin iptal edilmesi sonrası Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın ‘diplomatik dokunulmazlığı olmayacağı’ bildirildiği halde Rotterdam’a gitmesi ancak sınır dışına çıkarılmasıyla doruğa tırmanmıştı.

Krizle birlikte karşılıklı ithamlar ve açıklamalar sürerken, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türk hükümetinin iki ülke arasında yaşanan ziyaret krizi ile ilgili olarak oldukça tuhaf davrandığını savunarak, “Olayları çığırından çıkarmak için ellerinden geleni yaptılar” demişti.

Son olarak Türkiye, yaşanan gelişmeler üzerine Hollanda’ya iki ayrı nota verirken, yazılı özür talep etmişti.

Türkiye’nin bu hamlesine ise Hollanda Başbakanı Mark Rutte’den olumsuz yanıt gelmişti. “Özür dilemek mevzubahis değil” diyen Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Nazi’ nitelemelerini hatırlatarak “Bu ülke İkinci Dünya Savaşı’nda Naziler tarafından bombalanmıştır” demişti.

Son olarak da Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada Hollanda kriziyle ilgili olarak hükümetin kısıtlamalara gideceğini açıklamıştı

Dört ‘yaptırım’ kararını sıralayan Kurtulmuş, Hollandalı diplomatların uçuşuna izin verilmeyeceğini duyurmuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Hayır' açıklaması yapan HDP'li Tan: Boykot şikedir, ‘Evet’ demektir
Sonraki Haber
Çin'de 17 maden işçisi hayatını kaybetti