Ana SayfaGüncelEkranda ‘Hayır’ yok: AKP 301,5 saat canlı yayındaydı, HDP’ye hiç yer verilmedi

Ekranda ‘Hayır’ yok: AKP 301,5 saat canlı yayındaydı, HDP’ye hiç yer verilmedi

HABER MERKEZİ – Demokrasi İçin Birlik’in ‘Mart Ayı Basında Hayır Raporu’na göre TRT, Cumhurbaşkanı ve danışmanları ile AKP’ye günde üç saat zaman ayırırken muhalefeti görmezden geldi. 17 ulusal kanalın canlı yayınlarında ise Cumhurbaşkanlığına 169, AKP’ye 301,5 saat ayrılırken HDP’ye bir dakika bile yer verilmedi.


Haber: BEKİR AVCI


Demokrasi İçin Birlik, referandum öncesi halkın bilgi alma özgürlüğü çerçevesinde televizyon kanallarına ilişkin raporlaştırdığı verileri açıkladı.

Demokrasi İçin Birlik’in araştırması, Mart 2017 döneminde, 10 gün ve 20 günlük sürelerle 17 ulusal kanalın yayınları birebir izlenerek gerçekleştirildi.

Araştırmada haberlerdeki, canlı yayınlardaki, röportaj ve konuklu programlardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Cumhurbaşkanı ve danışmanlarına ayrılan süreler incelendi.

‘Hayır’ görünmez kılınıyor

Araştırmaya göre televizyon ekranlarında ‘Hayır’ “görünmez” kılınıyor.

Raporda Anayasaya ve kuruluş yasasına göre eşit ve tarafsız bir kamu yayıncılığı yürütmesi gereken TRT1 yayınlarında bile, Cumhurbaşkanı ve danışmanları ile AKP’ye günde üç saat zaman ayrıldığı, muhalefetin ise görmezden gelindiği belirtiliyor.

Raporda ‘yurttaşların vergisiyle yayın yapan kamu kanalının iktidarın yayın organı haline getirildiği’ kaydediliyor.

Radyo Televizyon Üst Kurulu’na ( RTÜK) dayandırılan bilgilere yer verilen raporda HDP’nin TRT dahil ulusal kanalların canlı yayınlarında ve haber bültenlerinde görülmediği, HDP’nin grup toplantılarına bir saniye bile yer verilmediği ifade ediliyor.

1-10 Mart 2017 tarihleri arasında Cumhurbaşkanlığı, Hükümet ve parti grupları adına yapılan açıklama ve konuşmalar haber bültenlerine yansıması

Araştırmanın sonuçlarından öne çıkan kısımlar şu şekilde:

  • 01-10 Mart 2017 tarihleri arasında referanduma dair haber bültenlerinde, miting ve konuşmalarla ilgili haberlerde: Cumhurbaşkanlığına 53,5, AKP’ye 83, MHP’ye 14,5 saat ayrılırken CHP’ye 17 saat, HDP’ye ise yalnızca 33 dakika ayrıldı.
  • 01-20 Mart 2017 arası canlı yayınlarda: Cumhurbaşkanlığına 169, AKP’ye 301,5 saat ayrılırken MHP’ye ayrılan süre 15,5 saat. Referandumda hayır diyeceklerini açıklayan Cumhuriyet Halk Partisi’ne 45,5 saat ayrılırken, Halkların Demokratik Partisi’ne hiç yer verilmedi.
  • 01-20 Mart 2017 tarihleri arasında Cumhurbaşkanı 3, danışmanları 17, Başbakan 2, Hükümet ve AKP temsilcileri, vekil ve belediye başkanları 113, CHP Genel Başkanı 1, CHP temsilcileri 19, MHP temsilcileri 7 canlı yayına katılırken HDP hiç davet edilmedi.
  • TRT Haber kanalında; Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Danışmanları, Hükümet ve parti grupları adına temsilcilerin katıldığı canlı yayın programı sayısı 6. Bunun yanında AKP’li bakan ve yetkililerin katıldığı program sayısı ise 15. Bu programlarda cumhurbaşkanlığına ayrılan süre 3,35 saat. AKP’ye ise 9.4 saat.
  • Canlı yayınlar, röportaj, konuklu programlar ve ayrıca grup toplantısı ve miting haberleri de dahil edildiğinde, TRT Haber’de 1-20 Mart arasında: Cumhurbaşkanı ve danışmanlarına toplam 20,8 saat, AKP’ye 42 saat ayrıldı. Cumhurbaşkanı ile AKP’ye toplam, 20 günde 62,8 saat ayrılırken, MHP’ye 48 dakika yani bir saatten az, CHP’ye 3,2 saat yer verildi. HDP’ye ise hiçbir şekilde yer verilmedi.
  • Şubat ayında yayınlanan 687 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 149-A maddesi yürürlükten kaldırıldı. Bu yüzden, Yüksek Seçim Kurulu (YSK), özel TV ve radyolara, “eşitlik ilkesini de içeren esaslara aykırı yayın yapması” halinde verilmesi öngörülen yayın durdurma ve para cezalarını veremiyor. 149. madde “özel radyo ve televizyonlarda, YSK tarafından belirlenen esaslara aykırı olarak yayın yapılması” halinde, yayın durdurma ve para cezaları verilmesini öngörüyordu.
1-10 Mart 2017 tarihleri arasında Cumhurbaşkanlığı, Hükümet ve parti gruplarının referanduma dair miting ve konuşmalarının haber bültenlerine yansıması

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yüksekdağ 'Bana ceza verilsin diye talimat verildi' dedi, SEGBİS kapatıldı
Sonraki Haber
Newroz ve Kemal Kurkut: Bir sevincin boğazımızda kalan pişmanlığındayız