Ana SayfaGüncelEv baskınları, gözaltılar, baskıcı uygulamalar: Operasyonun sürdüğü Lice’de yasak yayılıyor

Ev baskınları, gözaltılar, baskıcı uygulamalar: Operasyonun sürdüğü Lice’de yasak yayılıyor

HABER MERKEZİ – 30’uncu kez yasağın ilan edildiği Lice’ye binlerce asker, polis ve korucu ile başlatılan kapsamlı operasyon sürerken bölgede evlere baskın yapıldığı ve 24 kişinin gözaltına alındığı, ayrıca yasağın kapsamadığı 3 köyde daha operasyon başlatıldığı öğrenildi.

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı 18 köy kırsalında 5 Mart’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı ve yasak sonrası binlerce asker, polis ve korucunun katılımıyla başlatılan operasyon devam ediyor.

Kapsamlı operasyon için 9 Mart gecesi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ve Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok ile birlikte operasyon bölgesine geçmiş, operasyona dair bilgi aldıktan sonra aynı gece Diyarbakır’dan ayrılmıştı.

Daha önce yasaklı bölgeye gitmek isteyen ve aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) de olduğu heyetlerin girişleri askerlerce engellenmişti. Bölgeye giriş çıkışlara hala izin verilmiyor.

Daha önce bölgede askeri hareketlilik ve çatışmaların yaşandığı ve operasyonlarda 14 PKK’linin yaşamını yitirdiği 10 Mart’taki haberlere yansımıştı.

Yasak yayılıyor, gözaltılar var

Öte yandan operasyon gerekçesiyle yasaklı köylerin yanı sıra yasak uygulaması Tuzla, Dernek ve Yamaçlı köylerine de yayılmış durumda.

dihaber’e göre yasağın kapsadığı Lice merkeze bağlı 7 köyde dünden bu yana evler aranırken, 24 kişi de gözaltına alındı. Gözaltına alınanların nereye götürüldüğü ise bilinmiyor.

28 Eylül 2009’da hayvanlarını otlattığı sırada Lice’de Yayla Karakolu’ndan atılan havan topu ile öldürülen 12 yaşındaki Ceylan Önkol’ün abisi Ferhat Önkol’un gözaltına alınan isimlerden olduğu belirtiliyor.

Abluka altındaki köylerde yaşayanlar baskı altında

Köylerin zırhlı araçlara abluka altına alındığı, çocukların dahi dışarı çıkmasına müsaade edilmediği de gelen bilgiler arasında.

dihaber köylülerden edindiği bilgilere dayandırdığı haberinde ev baskınlarında kadınların özellikle baskı altına alındığını ve kadınların asker ve polislerce tacize maruz bırakıldığını aktarıyor.

Köylerin kırsal kesimlerinde operasyonlar devam ederken, bazı köylerin giriş ve çıkışlarının ise askerler tarafından hendeklerle kapatıldığı belirtiliyor.

‘Üç Hilal’ operasyonu mu?

Lice’ye yönelik operasyonun ‘Üç Hilal’ isimli geniş çaplı bir harekatın parçası olduğu iddiası gündeme gelmişti.

Bölgedeki 16 ilin valisine Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla bir operasyon genelgesi gönderildiği ve genelgenin ‘talimatlar’ bölümünde ise ‘önceden belirlenen hedeflerin ayırım yapılmaksızın imha edileceği’ ve ‘lojistik destek sağlayan, haber taşıyan, kuryelik yapan ve operasyon güçlerine yardımda isteksiz davranan unsurların gözetim altına alınacağı’, ‘psikolojik üstünlüğün sağlanması için bütün imkanların kullanılacağı’ gibi ifadelerin olduğu öne sürülmüştü.

Öyle ki bu operasyon Meclis’in de gündemine taşınmıştı.

HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Başbakan Binalı Yıldırım’ın yanıtlaması talebiyle genelgeyle ilgili verdiği önergede “Ağır insan hakkı ihlallerine kapı aralayan bu tüyler ürpertici genelgeye göre 16 ilde yapılacak operasyonlarda tüm inisiyatifin, operasyonları yapacak birliklere verilmesi planlanmıştır” ifadelerine yer vermişti.

İrmez, “5 Mart 2017 tarihinde Lice’ye bağlı 18 köyde ilan edilen ablukanın yukarıda sözü edilen genelge ile bir ilişkisi var mıdır?” sorusuna da yanıt istemişti.

Lice’de son bir yılda 30’uncu yasak

Lice’deki bu son yasak, bölgede bir yılda ilan edilen 30’uncu yasak olma özelliği taşıyor.

2016 Ocak ayından 2017 yılının Mart ayına kadar Lice kırsalındaki köylerde 30 kez ilan edilen sokağa çıkma yasağı tam 86 gün sürdü.

Öte yandan Diyarbakır Hani’de 13, Hazro’da 12, Silvan’da 10, Kocaköy’de 9, Kulp’ta 5 ve Dicle’de 3 defa sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Previous post
Matrix geri mi dönüyor?
Next post
Erdoğan'ın 'yaptırım' talimatı anında karşılık buldu: İstanbul ile Rotterdam artık 'kardeş' değil