Ana SayfaGüncelFeminist Bisiklet, pedal çevirerek patriyarkaya ‘Hayır’ dedi

Feminist Bisiklet, pedal çevirerek patriyarkaya ‘Hayır’ dedi

HABER MERKEZİ – Patriyarka’nın katmerlenmesine ‘Hayır’ demek için Kadıköy’de bir araya gelen Feminist Bisiklet Grubu, etkinlikte bisikletlerine mor kurdeleler bağlayarak, sloganlar eşliğinde pedal çevirdiler.

Feminist Bisiklet Grubu, 16 Nisan’da yapılacak olan referandum öncesinde “Patriyarka’nın katmerlenmesine ‘Hayır’” diyerek pedal çevirdi.

Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda bir araya gelen kadınlar burada bir süre şarkılar söyleyip, “Hayır, hayır demektir”, “Erkek şiddetine hayır” “Savaşa hayır” sloganları attı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu’nun da katıldığı etkinlikte kadınlar daha sonra bisikletlerine mor kurdeleler bağlayarak, sloganlar eşliğinde pedal çevirdiler.

Yoğurtçu Parkı’nda başlayan bisiklet turu Caddebostan’da sona erdi.

Etkinliğe katılan kadınlardan Umut Erdem, Selin Top ve Olcay Boynudelik Gazete Şûjin’e açıklamalarda bulundu.

Umut Erdem: Tekçi yönetim anlayışına ‘Hayır’

’Hayır’ diyorum. Çünkü, tekçi bir yönetim anlayışının doğuracağı sonuçları biliyorum. Özellikle kadınlar açısından çok daha tehlikeli sonuçlar doğuracak. Okullarda, yurtlarda, evde, sokakta kadına yönelik şiddet artacak. Cinsiyet eşitsizliği had safhaya varacak. Bütün bunlardan sebep bir kadın olarak ‘Hayır’ diyorum.

Selin Top: Kadınlar için ‘Hayır’ her zaman politik ifadedir

Kadınlar için ‘Hayır’ her zaman çok politik bir ifadedir. ‘Hayır, hayırdır demektir’ diyebilmek için bile mücadele verdik. Yaşanan kadın cinayetlerine, iş cinayetlerine, eşit işe eşitsiz ücrete, uzun mesai saatlerine, yaşanan en ufak bir ekonomik krizde iş yerlerinden ilk kadınların işten çıkarılmasına, kadını hiçe sayan politikalara, bütün bunların hepsine hayır diyoruz. Bugünde irademizi tek bir adama vermeyeceğimizi söylemek için bir kez daha ‘Hayır’ diyoruz.

Olcay Boynudelik: Gazetecilerin cezaevine atılmasına ‘Hayır’

‘Evet’ bu topraklarda yaşamayı çok daha zor hale getirecek. Bu nedenle herkesin ‘Hayır’ demesi gerekiyor. Bu coğrafyada özgürlükler hiç bu kadar kısıtlanmamıştı. Üniversitede çalışıyorum ve dolabıma ‘Hayır’ sticker’ı yapıştırırken bile kaygı duyabiliyorum ya da öğrencilerime ‘Hayır’ oyu kullanacağımı söylerken yine kaygılanıyorum. Bütün bunlar ‘Hayır’ demem için birer faktör. Fakat ‘Hayır’ımın en büyük nedeni cumhurbaşkanını eleştirdiği için gazetecilerin cezaevine atılmasıdır. Bu nedenle ‘Hayır’ bu nedenle ‘Jin, jiyan, azadî’ diyorum.