Ana SayfaGüncelGazetecilere ‘cinsiyetsiz zamir’ kullanma çağrısı

Gazetecilere ‘cinsiyetsiz zamir’ kullanma çağrısı

HABER MERKEZİ – Associated Press, ABD’de habercilerin dilbilgisi alanında el kitabı olarak kullandığı kitabında cinsiyetsiz zamir kullanma çağrısı yaptı. Buna göre “they” zamiri sınırlı durumlarda cinsiyetsiz ve tekil olarak kullanılabilir ancak “xe” ve “ze” kullanılmamalı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) habercilerin en çok kullandığı ve dilbilgisi alanında referans aldığı Associated Press Stylebook’a toplumsal cinsiyet zamirlerine dair eklemeler yapıldı.

KaosGL’den Yıldız Tar’ın haberine göre kitap, ilk kez üçüncü çoğul şahıs zamiri olarak kullanılan “they” zamirinin, üçüncü tekil şahıslar için de cinsiyet belirtmeyen bir zamir olarak kullanılmasına izin veriyor.

İngilizce’deki üçüncü tekil şahıs zamirlerinin ise ikili cinsiyet rejimine göre düzenlenmesine karşı yaratılan cinsiyetsiz zamirler “xe” ve “ze”nin kullanılmasını yasaklıyor.

Kitap, “xe” ve “ze” olarak anılmak isteyen kişilerin de “they” ile anılması gerektiğini kaydediyor.

‘Xe ve ze kullanılmamalı’

Kitapta zamirlere ilişkin şu ifadeler yer alıyor:

They/them zamirleri sınırlı durumlarda, alternatif bir şekilde ifade etmek aşırı derecede tuhaf ya da biçimsiz duruyorsa cinsiyet belirtmeyen zamir olarak tekil şahıslar için kullanılabilir. Ancak başka kelimelerle ifade etmek, ismi tekrarlamak çoğu zaman mümkündür ve tercih edilmelidir.

Açıklık her zaman birincil önceliktir ve they zamirinin tekil kullanımı birçok okura tanıdık gelmeyecektir. Cinsiyetsiz xe ve ze zamirlerini ise kullanmıyoruz.

‘Gender ve sex eş anlamlı değildir’

Kitapta “gender” ve “sex” kavramlarına ilişkin de şu açıklama yer alıyor:

Toplumsal cinsiyet (gender), cinsiyet (sex) ile eş anlamlı değildir. Toplumsal cinsiyet kişinin toplumsal kimliğini anlatırken; cinsiyet biyolojik özelliklere ilişkindir.

  'He' ve 'She' yerine 'Ze': Oxford'da artık cinsiyetsiz zamir kullanılacak