Ana SayfaDünyaHalide Cerrar: Filistinli kadınlar hem işgalden hem de cinsiyet temelli ayrımcılıktan muzdarip

Halide Cerrar: Filistinli kadınlar hem işgalden hem de cinsiyet temelli ayrımcılıktan muzdarip

HABER MERKEZİ – Filistin’de yaşayan kadınların durumunu değerlendiren feminist milletvekili Halide Cerrar, “İşgal altında yaşayan Filistinli kadınların durumu aşırı derecede karmaşık çünkü iki kat baskıyla yüz yüzeler. Birincisi, uzun İsrail işgali ve pratiklerinin sonuçlarından muzdaripler. İkinci olarak cinsiyet temelli ayrımcılık ve şiddetin acısını yaşıyorlar” dedi.

Filistinli feminist milletvekili Halide Cerrar, BDS Türkiye’nin sorularını cevapladı.

Filistin’de yaşayan kadınların durumunu da değerlendiren Halide Cerrar, şunları dile getirdi:

İşgal altında yaşayan Filistinli kadınların durumu aşırı derecede karmaşık çünkü iki kat baskıyla yüz yüzeler. Birincisi, uzun İsrail işgali ve pratiklerinin sonuçlarından muzdaripler. İkinci olarak cinsiyet temelli ayrımcılık ve şiddetin acısını yaşıyorlar. İşgalle ilintili olarak Filistinli kadınlar sosyo-politik adaletsizliklerin, ekonomik zorlukların ve keyfi politik tutuklamaların yükünü taşıyor.

Bugün, 12’si 18 yaşın altında çocuklar olmak üzere 58 kadın İsrail hapishanelerinde parmaklıklar arkasında tutuluyor. Onların hapsedilme koşulları özellikle ağır, bunun ana sebebi kadın tutuklu merkezlerinin yeri, tutukluluk tesislerinin içindeki alanın sınırlılığı ve hapishane ve mahkemelere götürülürken yaşadıkları aşırı baskı. Şu anda hapiste olan kadınların çoğu tutuklanırken yaralanmıştı ve tutukluluk merkezlerindeki uygun tıbbi bakımın eksikliğinden muzdaripler. Ayrıca birçok kadın çocuklarının hapiste olmasından kaynaklanan sebeplerle cefa çekiyor.

Mülteci kadınların çektikleri sadece Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde yaşayanlarla sınırlı değil, bütün Diaspora’yı da içeriyor; 1948’den beri 6 milyondan fazla Filistinli mülteci yerlerinden edildi ve zorla anayurtlarından atıldı.


BDS Türkiye’nin 8 Mart öncesi Halide Cerrar ile yaptığı söyleşinin tamamını buradan okuyabilirsiniz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Şerzan Kurt Öykü Yarışması’na başvurular başladı
Sonraki Haber
🎵 | 'Pleasure': Feist’ın yeni albümünden ilk single