Ana SayfaGüncel‘Hayır’ açıklaması yapan HDP’li Tan: Boykot şikedir, ‘Evet’ demektir

‘Hayır’ açıklaması yapan HDP’li Tan: Boykot şikedir, ‘Evet’ demektir

HABER MERKEZİ – HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, ‘Başkanlık referandumu’ndaki tavrının net bir şekilde ‘Hayır’ olduğunu söyledi ve “Son dönemlerde Kürt siyaseti içerisinde ‘Evet’ diyemeyenler, boykotu gündeme getirdiler. Boykot şikedir, ‘Evet’ demektir” ifadelerinde bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın son dönemlerde referandum sürecindeki tavrı tartışmalara neden olmuştu.

Boykot veya “Evet” yönündeki tartışmalara açıklık getiren Tan, “Referandum tavrım açık ve nettir; ‘Hayır’ diyorum” ifadelerini kullandı ve bazı Kürt partilerin boykot kararını da sert bir dille eleştirdi.

‘Boykot şikedir, ‘Evet’ demektir’

dihaber’e konuşan HDP’li Altan Tan, şöyle konuştu:

Kürtler için hiçbir projesi olmadığından dolayı ‘Hayır’ diyorum. Her dönem Kürt siyaseti içerisinde karanlık damarlar olmuştur. Son dönemlerde Kürt siyaseti içerisinde ‘Evet’ diyemeyenler, boykotu gündeme getirdiler. Boykot şikedir, ‘Evet’ demektir. Her birey gerekçelerini ortaya koyarak ‘Evet’ diyebilir. Bizim gibi ‘Hayır’ diyenler de gerekçelerini ortaya koyar. Ancak bunun ötesinde olanlar şikedir. Kapalı kapılar arkasındaki pazarlıklara her zaman karşıyım. Ne olacaksa açık olmalı.

Referandumda “Hayır” oyu kullanmanın önemine de işaret eden Tan, nedenlerini ise şöyle sıraladı:

Kürt seçmenler, iki nedenden dolayı ‘Hayır’ demelidir. Kürt sorunu, Alevi sorunu, ekonomi, sağlık bütün bunlardan dolayı ‘Hayır’ demelidir. Erdoğan’ın şahsından dolayı ‘Hayır’ demeli. Bu kadar yetkiyi bir kişiye vermek doğru değildir. Valileri, Büyükelçileri, hakim ve savcıları, en önemlisi ise rektörleri tek adam atayacak. Ülkeyi yönetenlerin tamamını bir kişi belirleyecek. Bu büyük bir yanlıştır. Bu yetki bana da verilse yanlış. Hükümetin ve Erdoğan’ın, Kürtler ile ilgili tek bir projesi yok. Bu nedenle gözü kapalı bir şekilde ‘Evet’ demenin de bir anlamı yok.

‘Halk sandığa gidip ‘Hayır’ diyecek’

Referandum sürecini ve bölge atmosferini de değerlendiren Altan Tan, Kürt siyasetinin “Hayır” kampanyasını yürüttüğünü ancak bunun baskı ve şiddet ortamında yapıldığını söyledi. Seçim kampanyası yürütecek olan partililerin tutuklandığına dikkat çeken Tan, “Birçok teşkilatımızın kapısını açıp kapayacak üyemiz kalmadı. Bu şartlara rağmen kampanyamızı yürütüyoruz” dedi.

Bütün baskılara rağmen çalışmalarını yürüteceklerini kaydeden HDP’li vekil Tan, şunları söyledi:

Halkın aklı başındadır. Diyarbakır sokaklarında tankların gezdiği dönemde de halk gidip oyunu kullanmıştır. Belediye reisini ve milletvekilini seçmiştir. Bugün de halk sandığa gidip ‘Hayır’ diyecektir. Boykot diyenler ‘Evet’e destek vermek dışında bir şey yapmayacaklardır.