Ana SayfaGüncel“‘Hayır’ çıkarsa Erdoğan moral gücünü yitirecek ama ‘Hayır’ı kabul etmeyecek”

“‘Hayır’ çıkarsa Erdoğan moral gücünü yitirecek ama ‘Hayır’ı kabul etmeyecek”

HABER MERKEZİ – 16 Nisan referandumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Muzaffer Oruçoğlu, Anayasanın ‘bir savaş Anayasası’ olduğunu ifade ederek, ‘Evet’ çıkması durumunda ‘ülkeyi zor günlerin beklediğini’ söyledi.

Türkiye Komünist Partisi-Marksist Leninist (TKP/ML) kurucularından, yazar ve ressam Muzaffer Oruçoğlu, 16 Nisan’da yapılacak referanduma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

dihaber’den Gökhan Öner’e konuşan Oruçoğlu, Anayasanın Kürt halkı başta olmak üzere tüm ezilen halklara, cinslere ve inanç kesimlerine karşı ilan edilmiş bir savaş olduğunu ifade etti.

Buna karşı ‘ortak cephe etrafında örgütlenme’ gerekliliğine vurgu yapan Oruçoğlu, referandumda ‘Evet’in çıkması durumunda ise ‘ülkeyi zor günlerin beklediğini’ dile getirdi ve ekledi:

Halkın “Evet” demesi durumunda, Erdoğan aldığı ruhsat ve moral güçle diktatörlüğü derinleştirecek. Halkın “Hayır” demesi durumunda ise moral gücünü yitirecek ama “Hayır”ı kabul etmeyecek.

“Yeni anayasanın Türkiye şartlarına uyarlanmış, faşist bir İslam cumhuriyetine geçişin Anayasası gibi göründüğünü” de savunan Oruçoğlu, bu anayasanın ülkenin sorunlarını çözmek yerine daha da ağırlaştıracağını kaydetti.

İçte ve dışta savaş

İçte ve dıştaki savaş koşullarına da dikkat çeken Oruçoğlu, şöyle devam etti:

Şu anda, Ortadoğu’da çok daha geniş çaplı bir savaşa hazırlanıyor. Başkanlık, sadece Kürtleri, komünistleri, devrimci demokratları, Alevi aydınlanmasını bastırmayı hedeflemiyor, Kemalistler başta olmak üzere tüm muhalifleri bastırmayı hedefliyor.

“‘Hayır’ cephesi” çağrısı

Gelecekteki uzun soluklu mücadelenin morali açısından halkın “Hayır” demesinin daha iyi olacağını ifade eden Oruçoğlu, son olarak da şu değerlendirmede bulundu:

Bununla birlikte yakıcı gerçek ‘Hayır’da yatmıyor. Zorla gelen zorla yıkılıyor. Halkı ‘Hayır’ demeye çağırırken, ‘Hayır’ın her derde deva olduğu hayalini yaymaktan kaçınmak, bu diktatörlüğün uzun soluklu bir mücadeleyle gidebileceği gerçeğini öne çıkarmak ve güçleri bu can alıcı gerçeğe göre yapılandırmak gerekiyor. Doğru ve zor olan bence budur.