Ana SayfaGüncelHDP, intihar eden akademisyenleri Yıldırım’a sordu: Seyirci mi kalacaksınız?

HDP, intihar eden akademisyenleri Yıldırım’a sordu: Seyirci mi kalacaksınız?

HABER MERKEZİ – Barış Bildirisi imzacısı Mehmet Fatih Traş ile darbe girişimi soruşturması kapsamında sorgulanıp serbest bırakıldığı belirtilen Mustafa Sadık Akdağ’ın intiharları Meclis’in gündemine taşındı. Başbakan Binali Yıldırım’a ihraçları hatırlatan HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, akademisyen intiharlarıyla ilgili olarak “Seyirci mi kalacaksınız?” diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Barış Bildirisi imzacısı akademisyen Mehmet Fatih Traş ile darbe girişimi soruşturması kapsamında sorgulanıp serbest bırakıldıktan sonra intihar eden Mustafa Sadık Akdağ’ı Başbakan Binali Yıldırım’a sordu.

Konuyla ilgili önergeyi veren HDP’nin Antep milletvekili Mahmut Toprul, Çukurova Ünivesitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri Bölümünde asistanlık yapan, doktorası bitince 50/D uyarınca işten atılan Dr. Mehmet Fatih Tıraş’ı intihara götüren süreci anlattı.

Toğrul, Traş’ın Barış İçin Akademisyenler’in ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ bildirisinin imzacılarından olduğunu ve bu nedenle kendisine kadro verilmediğini belirtti.

HDP’li vekil, Ordu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde Yardımcı Doçent olarak görev yapan 34 yaşındaki Mustafa Sadık Akdağ’ın da darbe girişimi soruşturması kapsamında sorgulanıp  serbest bırakıldığı yönündeki bilgileri de hatırlattı.

İhraç edilenlerin 312’si Barış Bildirisi imzacısı

Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile akademisyenlerin ihraç edildiğini, ihraç edilenlerin 312’sinin Barış Bildirisi imzacısı olduğunu kaydeden Toğrul, şunları söyledi:

KHK ile işine son verilen kişilerin herhangi bir kamu kurumu ya da kamu ile ilişkili bir kurumda çalışamayacak düzeye getirilmesi bu insanların adeta “vatandaşlık statülerinin” düşürüldüğü bir duruma işaret etmektedir. Söz konusu insanların/akademisyenlerin bir şekilde mim’lenmesi çalışabilecekleri bütün yolların kapatılmasına ve bu da beraberinde “intihar” girişimlerine neden olmaktadır.

Sorular

Konuyla ilgili Başbakan Binali Yıldırım’a sorular yönelten Toğrul, hükümetin barış imzacı akademiyseler üzerinde kurduğu baskı ve aşırı tepkinin nedenine yanıt istedi.

Toğrul ayrıca Yıldırım’dan şu sorulara da cevap vermesini istedi:

  • Çukurova Üniversitesi yöneticilerinin Tıraş’ı intihar etmeye teşvik etmelerinden dolayı haklarında bir soruşturma açılmış mıdır? Bunun intihar değil bir cinayet olduğunu düşünüyor musunuz?
  • Barış İçin Akademisyenler bildirisinin imzacısı olan Mehmet Fatih Tıraş’ın  ünversite başvurularında karşısına bu bildirinin bir engel olarak konulması, henüz ihraç edilmemiş diğer imzacı akademisyenler için de adeta bir siyasi cinayete davetiye çıkarma anlamına gelmiyor mu?
  • Yalnızca “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisinin imzacısı olduğu gerekçesiyle adeta siyasi bir cinayete terk edilen Ar. Gör. Mehmet Fatih Tıraş’ın intiharını nasıl değerlendiriyorsunuz?
  • Bakanlar Kurulu’na başkanlık eden kişi olarak, imzanızla yayınlanan KHK’lerde ihraç edilen kişilerle ilgili değerlendirmeyi hangi kriterler üzerinden yapıyorsunuz?
  • KHK ile ihraç edilen “Barış İçin Akademisyenler” imzacılarını ve diğerlerini göreve almayı düşünüyor musunuz?
  • Çukurova Ünivesitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri Bölümünde asistanlık yapan, doktorası bitince 50/D uyarınca işten atılan Dr. Mehmet Fatih Tıraş’ın ölüme sürüklenmesi bir iş cinayeti midir?
  • İntihar eden akademisyenlere karşı hükümetinizin bu konudaki siyasi ve idari sorumluluğunu nasıl karşılıyorsunuz?
  • Ordu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde Yardımcı Doçent olarak görev yapan 34 yaşındaki Mustafa Sadık Akdağ’ın yaşamına son vermesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Hükümetiniz bu intiharlara karşı ne gibi önlemleri vardır? Eğer bir önleminiz yoksa bu intiharlara karşı seyirci mi kalacaksınız?
Previous post
Tahliye olan Barbaros Şansal: Demirin içinden çıktım korkar mıyım?
Next post
CHP’nin OHAL raporu: 156 gazeteci-yazar tutuklu, 4 bin 811 akademisyen ihraç edildi