Ana SayfaGüncelHDP kanun teklifi verdi: 8 Mart resmi tatil olsun

HDP kanun teklifi verdi: 8 Mart resmi tatil olsun

HABER MERKEZİ – HDP, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün resmi tatil olması için kanun teklifi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün resim tatil olması amacıyla Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.

Taşdemir, teklifin gerekçesinde “Kadınların uzun süreli mücadelesi sonucu kazanılmış bu önemli gün, erkek egemen sisteme, savaşa, şiddete ve her türlü baskı ve sömürüye karşı, kadınların mücadelelerini, barış, hak ve eşitlik taleplerini dile getirdikleri, kendi slogan ve sözleriyle bir araya gelerek sokaklara çıktıkları gündür” ifadelerini kullandı.

Taşdemir, 8 Mart’ın 1910 yılında II. Enternasyonal Kadın Konferansı’nda, Clara Zetkin’in girişimleriyle “II. Enternasyonal Kadın Mücadele Günü” olarak resmen kabul edildiği ve 17 Mart 1970 yılında Birleşmiş Milletler Örgütü 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlanması kararını aldığını hatırlattı.

Türkiye’de ise 8 Mart’ın ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlandığını ve 12 Eylül 1980 askeri darbesi ile kutlamaların kesintiye uğradığını belirten Taşdemir, “4 yıl boyunca kutlanması engellenmiştir. Kutlamalar 1984 yılında yeniden başlamıştır. 2000’li yıllara gelindiğinde artık çok geniş katılım ve önemli taleplerle kutlanılan her 8 Mart’ta, erkek egemen sistem ve kadınların her alanda yaşadığı ayrımcılık, şiddet, baskı ve hak ihlalleri sorgulanmaya devam etmiştir” diye belirtti.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün bugün aralarında Çin, Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Moldova’nın da bulunduğu pek çok ülkede genel tatil günlerinden biri olarak kabul edildiğine işaret eden Taşdemir, 8 Mart’ın TBMM tarafından ‘Dünya Kadınlar Günü’ adıyla tatil günü olarak ilan edilmesi büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

HDP’nin “Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” şöyle:

MADDE 1- 17/03/1981 tarihli ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasında ‘ve 1 Mayıs günü’ ibaresindeki ve bağlacı kaldırılarak ‘1 Mayıs günü’ ibaresinden sonra gelmek üzere ‘ve 8 Mart günü’ ibaresi eklenmiş, birinci fıkranın (C) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (D) bendinde yer alan ‘ve 1 Mayıs günü’ ibaresindeki ve bağlacı kaldırılarak ‘1 Mayıs günü’ ibaresinden sonra gelmek üzere ‘ve 8 Mart günü’ ibaresi eklenmiştir.

‘C) (Değişik: 22/4/2009 – 5892/1 md.) 1 Ocak günü yılbaşı tatili, 1 Mayıs günü Emek ve Dayanışma Günü tatili ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü tatilidir.’

MADDE 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu kanunu Bakanlar Kurulu yürütür.”

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Madde ile 8 Mart gününün Dünya Kadınlar Günü tatili olarak belirlenmesi öngörülmüştür.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

 

Previous post
YAŞAM EYLEMİ | Yürüyecek daha çok yolumuz var
Next post
Kadri Gürsel: Savcının ellerini çözün, bırakın delilsiz iddianamesini yazsın