Ana SayfaGüncelHDP’den açlık grevleriyle ilgili Adalet Bakanlığı’na başvuru: Acilen adım atın

HDP’den açlık grevleriyle ilgili Adalet Bakanlığı’na başvuru: Acilen adım atın

HABER MERKEZİ – HDP’li 59 milletvekili, cezaevlerindeki açlık grevlerine ilişkin, Adalet Bakanlığı ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na dilekçe ile başvuruda bulunarak, hayati sınıra varan konuya ilişkin acil adım atılmasını talep etti.

HDP’li 59 milletvekili, dört cezaevinde süresiz dönüşümsüz, diğer cezaevlerinde ise süreli dönüşümlü olarak devam eden ve kritik aşamaya ulaşan açlık grevi eylemlerine ilişkin Adalet Bakanlığı ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na başvuruda bulundu. Konuya ilişkin milletvekilleri tarafından ayrı ayrı verilen dilekçelerde, sürecin acilen inceleme alınması ve gerekli adımların atılması talebinde bulunuldu.

Adalet Bakanlığı’na verilen dilekçede şu ifadelere yer verildi:

Türkiye cezaevlerinde; 15.02.2017 tarihinden itibaren süresiz-dönüşümsüz açlık grevleri başladığı haberi tarafıma iletilmiştir. Basında yer alan haberlere göre; başta İzmir Aliağa Şakran Cezaevi olmak üzere Sincan Kadın Kapalı Cezaevi, Edirne F Tipi Cezaevi, Tekirdağ T1 Cezaevi ve Van T Tipi Cezaevindeki süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerinin vahim bir boyuta ulaştığı görülmektedir.

HDP Milletvekillerinin cezaevlerine girişi engellendiğinden bilgisi tarafımıza ulaşmayan pek çok mahpusun hali hazırda açlık grevinde olma ihtimali yüksektir. Bu durum bizde ve kamuoyunda, cezaevlerinde yaşam hakkının korunamaması sebebiyle yakın zamanda ölüm haberleri alacağımız endişesi yaratmaktadır.

OHAL süreciyle birlikte, yaşanan hak ihlallerine karşı geliştirilen hak arayışlarının önünün kesilmesi sonucu başlatılan açlık grevlerine ilişkin bakanlığınızca sürecin incelenerek cezaevi idareleriyle görüşmeler neticesinde, mahpusların haklı ve meşru taleplerinin karşılanarak, daha fazla zarar görmemeleri amacıyla gerekli adımların atılmasını arz ve talep ederim”

Ayrıca TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na verilen dilekçede de, komisyonun konuyla ilgili acilen toplanması ve gerekli girişimlerde bulunması talep edildi.

  Tutuklu HDP'li vekiller açlık grevine başlıyor: Demirtaş ve Zeydan'dan çağrı