Ana SayfaGüncelHDP’li Sancar: Gündemimizde kongre yok, Yüksekdağ eş genel başkanımızdır

HDP’li Sancar: Gündemimizde kongre yok, Yüksekdağ eş genel başkanımızdır

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın parti üyeliği ve görev kaydını düşüren Yargıtay kararına ilişkin konuşan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, kararı tanımadıklarını ve kongreye giderek yeni bir eş başkan belirleme gibi bir gündemlerinin olmadığını söyledi.

HDP milletvekilleri HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın parti üyeliği ve görev kaydını düşüren Yargıtay kararına ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

HDP Milletvekilleri Ali Atalan, Bedia Özgökçe Ertan, Dilek Öcalan, Erdal Ataş, Erol Dora, Hüda Kaya, Mehmet Ali Aslan, Mithat Sancar, Müslüm Doğan ve Saadet Becerekli’nin katıldığı basın toplantısında açıklamayı HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar yaptı.

Yüksekdağ’ın hedef alınmasının tesadüf olmadığına vurgulayan Sancar, Yüksekdağ’ın daha önce de milletvekilliğinin düşürüldüğünü hatırlattı ve şunları söyledi:

Eş Genel Başkanımız Figen Yüksekdağ’ın daha önce mahkumiyet kararı gerekçe gösterilerek milletvekilliği düşürülmüştü. Bu işlem 21 Şubat’ta gerçekleşti ve tamamen hukuksuzdu. Tüm bunlar siyasi operasyonun parçasıdır, siyasi darbe planının parçasıdır. Hukuksal ayrıntılar da, operasyonun siyasi niteliğini ortaya koyduğu için önemlidir. Yoksa mesele siyasi bir meseledir. Yaşananlar siyasi darbe planının kritik aşamasını oluşturmaktadır.

Sancar, hukuksuzluğun ortadan kaldırılması için İdari Mahkemeye başvuruda bulunduklarını belirtti ve şunları söyledi:

Bu işlem Meclis Başkanlığının idari tasarrufudur ve denetlenmelidir. Biz idare mahkemesine bu doğrultuda başvurumuzu yaptık. Zaten AİHM’e de başvurumuz vardı. Bu başvurulara da ek beyan olarak son durumu da ilettik.

Bu süreç devam ederken dün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Yüksekdağ’ın üyelik ve eş başkanlığının düşürülmesi kararı çıkarıldığını söyleyen Sancar şöyle devam etti:

Yapılan işlem şu olmalıdır, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı durumu genel merkeze bildirir, gereğini partinin yapması beklenir. Şimdiye kadar böyle bir uygulama olmamıştır. Bu bir ilktir. Bu da, apaçık bir siyasi operasyondur.

Yüksekdağ’ın eş başkanlığını düşüren kararı tanımadıklarını ve kongreye giderek yeni bir eş başkan belirleme gibi bir gündemlerinin olmadığını kaydeden Sancar şunları söyledi:

Tekrar ediyoruz; Figen Yüksekdağ milletvekilimiz, eş genel başkanımızdır. Bu işlemlerin hiçbir meşruluğu, geçerliliği yoktur. Kongreye gitme, yeni bir eşbaşkan belirleme gibi bir gündemimiz yoktur.