Ana SayfaGüncel‘Her zaman ürettik, direndik’: Filmmor Kadın Filmleri Festivali programı açıklandı

‘Her zaman ürettik, direndik’: Filmmor Kadın Filmleri Festivali programı açıklandı

HABER MERKEZİ – 15. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali 11 Mart’ta başlayacak, 30 Nisan’a kadar 7 ilde sürecek. Festival kapsamında filmler, ücretsiz olarak izlenebilecek.

15. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nin programı, bugün İstanbul’da yapılan basın toplantısıyla açıklandı.

30 Nisan’a kadar 7 ilde sürecek olan festivalin açılışı, Kadıköy’de günlerdir direnen Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen Betül Celep’le 9 Mart’ta Kalkedon Meydanı’nda yapılacak.

11-19 Mart tarihleri arasında İstanbul’da Fransız Kültür Merkezi’nde yapılacak festival, sırasıyla 25-26 Mart’ta Bodrum, 1-2 Nisan’da İzmir, 8-9 Nisan’da Bursa, 22-23 Nisan’da Giresun, 27-28 Nisan’da Adana ve 29-30 Nisan’da Mersin’de izleyicilerle buluşacak.

Festivalde “Kadınların Sineması”, “Kadınların Sineması – Türkiye”, “Yeryüzünden Edilenler”, “Toplu Gösterim: Deepa Mehta – Yeryüzü Sineması”, “Feminist Değilim Ama…”  bölümlerinde dünyanın dört bir yanından 41 filmin gösterimi yapılacak.

Filmmor Film Festivali kapsamında atölyeler, forumlar ve yönetmenlerle söyleşiler de gerçekleşecek.

Festival kataloğu dijital ortamda

7 ilde ücretsiz gerçekleşecek olan festivalin programına ise buradan ulaşabilirisiz.

‘Her zaman ürettik, direndik’

Gülten Akın’ın “Aç avuçlarını sesini yükselt, gel dirilt değiştir” mısrasıyla kadınları kucaklayacak olan festivalin basın toplantısında konuşan Filmmor koordinasyonundan Melek Özman, şunları söyledi:

Bu sene hem mahalle baskısı hem de mahalle desteği ile gerçekleştiriyoruz festivali. Bize destek olan kurumlar kadar elimizden ne gelirse yaparız diyen kadınlara da teşekkür ederiz. Bu yılın koşulları zor olduğu için özellikle gezici kısmında zorlandık. Türkiye’de kadın olmak zor, sinemacı olmak zor. Üzerine kadın filmleri festivali yapmak daha da zor. Tüm dünyada kadınlar için iyi koşullar yok. Bu sene temayı oluştururken Gülten Akın şiirlerine, Artemislere, Kibelelere baktık. Biraz geçmişten güç almak istedik. Çünkü biz anonim olsak da her zaman ürettik, direndik.

Festivalde her sene verilen “Altın Bamya Ödülü”nün bu yıl verilmeyeceğini söyleyen Özman, akademinin ‘Altın Bamya’ için bir sürpriz açıklama yapacağı bilgisini de verdi.

Ülkü Songül ise festivalin programına ilişkin bu yıl birçok yönetmenin güvenlik sebebiyle festivale gelemediğini aktardı.

Songül, “Mor Kamera Umut Veren Kadın Sinemacı Ödülü”nün ise bu yıl iki yönetmene verileceğini söyledi.

  'Hayır' ve 'Haydi'nin dalga dalga yayılan öyküsü: Filmmor 15 yaşında