Ana SayfaGüncelHeykeltraş Camille Claduel’in evi müzeye dönüştürüldü

Heykeltraş Camille Claduel’in evi müzeye dönüştürüldü

HABER MERKEZİ – Erkek egemen tarihin Rodin’in gölgesinde bırakmaya çalıştığı heykeltraş Camille Claduel’in evi ölümünden 70 yıl sonra müze haline getirildi.

Eril bakış açısı ile yazılan tarih, heykeltraş Camille Claduel’i “Auguste Rodin’in sevgilisi” ve “30 yıl akıl hastanesinde yatan bir kadın” olarak yazdı.

Yaşadığı dönemde heykele getirdiği farklı yorum ve alışılagelmişin dışındaki eserleriyle sanat dünyasının en başarılı kadınlarından olan Claduel’in sanatçı kimliği 1970’lere kadar tamamen görmezlikten gelindi.

70 yıl sonra

Ancak bugün sanatçının Paris’in güneydoğusundaki Sogent-sur-Siene kentinde bulunan eski evi müze olarak düzenlendi ve 26 Mart’ta açıldı.

Kültür Servisi’nin The Art Newspaper’a dayandırarak yer verdiği habere göre müzede sanatçının parçaladığı eserleri dışındaki tüm eserleri yer alıyor.

Müzede neler var?

Sanatçının sanat yolculuğunu yansıtacak olan müzede aralarında çizim, alçı ve heykellerin de bulunduğu 43 parçadan oluşan koleksiyon bulunuyor.

Sanatçının tüm kariyerini gözler önüne seren koleksiyon, Claduel’in ilk sergilenen eseri olan 1882 tarihli “Eski Hélène” ile başlıyor, sanatçının en üretken olduğu dönem olan 1889’dan 1898’e uzanıyor ve 1905 yılındaki son bronz çalışmalarıyla sona eriyor.

Müzede aynı zamanda, sanatçının tek devasa mermer heykeli olan 1902 tarihli “Perseus ve Gorgon”u da yer buluyor.

Müze yöneticisi Cécile Bertran, müzenin Claudel’in nihayet Rodin ile eşit muamele görmesini sağlayacağını söylüyor:

İki sanatçının çalışmaları arasındaki farklılıkları ve bağlantıları göstereceğiz ki bu birbirlerine nasıl esin verdiklerini ortaya çıkaracak.

Müzenin serüveni 2008’de başladı

Camille Claudel Müzesi için hazırlıklar ilk olarak 2008 yılında, yerel belediyenin Claudel’in yaşadığı villayı ve sanatçının yeğeninin yeğeni Reine-Marie Paris ile partneri Philippe Cressent’in oluşturduğu koleksiyonu satın almasıyla başladı.

Belediye, 2008 yılında milli miras fonu ve şirket sponsorluklarıyla toplan 950 bin avro ödeyerek bu heykeli satın aldı. Musée des Arts Décoratifs ve Paris’teki Musée Bourdelle gibi müzeler de uzun vadeli borçlar vererek katkıda bulundu.