Ana SayfaEkolojiHizmet binası olarak kullanılan İhlasiye Medrese’si müzeye dönüştürülmüyor

Hizmet binası olarak kullanılan İhlasiye Medrese’si müzeye dönüştürülmüyor

HABER MERKEZİ – Bitlis’te bulunan tarihi İhlasiye Medresesi, uzun yıllardır Vakıflar Bölge Müdürlüğü Hizmet binası olarak kullanılıyor.

Bitlis’te Selçuklular döneminden kalan tarihi İhlasiye Medresesi müze değil Vakıflar Bölge Müdürlüğü Hizmet binası olarak kullanılıyor.

Gazete Şujin’in haberine göre İhlasiye Medrese’si arkeoloji müzesi olarak kullanılmak üzere Bitlis Kültür Müdürlüğü tarafından restore edildi.

Ancak yıllardır müze olarak değil, Vakıflar Bölge Müdürlüğü Hizmet binası olarak kullanılarak adeta resmi kurum binasına çevrilmiş durumda.

Bahçesinde Ziyaretgah olarak kullanılan Şerefhan oğullarına ait Veli Şemsettin, Ziyaeddin Han, 2. Şerefhan ve Üç Bacılar Türbeleri yer alıyor.

Müze olarak bilinen İhlasiye Medresesi’ne gelen ziyaretçiler, müze yerine memurlar ve büro tarzı deri koltuklar ile karşılaşıyor.

Vali merkeze çekildi

Ayrıca medresede bulunan tarihi mezarlıkların bakımsızlığı ve kırılan mezar taşları da dikkat çekiyor.

2014 yılında Bitlis’e vali olarak atanan Orhan Öztürk, medresenin restore edilerek amacına uygun hale getirileceğini ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün medreseyi boşaltacağını söylemişti.

Ancak Öztürk, daha sonra İçişleri Bakanlığı tarafından hakkında yürütülen soruşturma kapsamında Bitlis Valiliği’nde 5 milyon liralık usulsüzlük tespit edilerek merkeze çekilmişti.

Öztürk’ün vaadi yerini bulmazken aradan geçen 3 yılda da atanan valiler de medresenin müzeye dönüştürülmesi adına bir girişimde bulunmadı.

İhlasiye Medresesi

Pek çok tarihi yapıya ev sahipliği yapan Bitlis’in il merkezinde bulunan medrese, Selçuklular tarafından 1216 tarihinde imar edildi.

Bitlis’in ünlü kesme taşlarından yapılan tarihi İhlasiye Medresesi, açık ve kapalı avlulu plan sistemine sahip ve dönemin eğitim, öğretim ve kültür hizmetlerinin yürütüldüğü önemli bir kurum özelliği taşıyor.

 

Previous post
Hollanda ineği, 'öldürme kültürü' ve erkeklik
Next post
Rekabete karşı: Bodrum'daki bu pazarda 'komisyoncu' yok, kendine yeterlilik esas