Ana SayfaGüncelHollanda basınına göre Rutte ve Yıldırım ‘yemekte buluşacak’

Hollanda basınına göre Rutte ve Yıldırım ‘yemekte buluşacak’

HABER MERKEZİ – Hollanda basını, Başbakan Binali Yıldırım ile Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin bir yemekte buluşacağını yazdı.

Hollanda basını, diplomatik kriz sürerken Başbakan Binali Yıldırım ile Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin ‘bir araya geleceğini’ yazdı.

Ülkede yayın yapan AD gazetesi, Başbakan Binali Yıldırım’ın Hollandalı mevkidaşı Mark Rutte tarafından gündeme getirilen, “Beraber yemek yiyip, sorunları ele alalım” önerisini kabul ettiğini yazdı.

BBC Türkçe’de yer verilen haberde AD gazetesinin bu bilgiyi Başbakan Rutte ile Pazartesi günü öğleden sonra yapılan ve Salı günü yayımlanacak olan röportaja dayandırdığı bildirildi.

Gazetenin haberine göre Cumartesi gecesi Rotterdam’da yaşanan olaylar nedeniyle Yıldırım’ı telefonla arayan Hollanda Başbakanı Rutte, “Diplomatik krizin daha fazla tırmanmasını önlemek için oturup koca birer tabak yemek yiyelim” dedi.

Hollanda Başbakanı, iki ülke arasındaki sorunları yemek masasında ele almanın mantıklı olacağını ve gerilimi yumuşatacağını söyledi.

Binali Yıldırım’ın bu teklife olumlu yanıt verdiğini söyleyen Rutte, “Bunun gerçekleşeceğini umuyorum. Bu niyeti karşılıklı görüştük, yapmayı onayladık. Bunun için uygun zamana bakacağız” dedi.

  Krizden bir hafta önce Yıldırım: 14 Mart'tan önce Hollanda'da bir etkinlik mümkün görünmüyor

Ne olmuştu?

Hollanda, 11 Mart’ta ‘referandum’ için Rotterdam’a gideceğini açıklayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçuş iznini iptal ettiğini açıklamış, Hollanda hükümeti tarafından yapılan açıklamada ise Hollanda’ya gideceğini söyleyen Çavuşoğlu’nun “Eğer uçuş iznim iptal edilirse yaptırımımız çok ağır olur” sözleri hatırlatılarak “Yaptırım tehdidi, çözümü imkansızlaştırdı” denilmişti.

İki ülkede arasındaki gerginlik bu noktadan sonra krize dönüşmüştü. Gelişmeler üzerine Hollanda’nın maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Almanya’ya yaptığı ‘Nazi yaftalamasını’ Hollanda için de yinelemişti. Onun bu sözlerine yanıt ise Hollanda Başbakanı’ndan gelmişti: “Çizgiyi aştı”.

Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan kriz, Çavuşoğlu’nun uçuş izninin iptal edilmesi sonrası Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın ‘diplomatik dokunulmazlığı olmayacağı’ bildirildiği halde Rotterdam’a gitmesi ancak sınır dışına çıkarılmasıyla doruğa tırmanmıştı.

Krizle birlikte karşılıklı ithamlar ve açıklamalar sürerken, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türk hükümetinin iki ülke arasında yaşanan ziyaret krizi ile ilgili olarak oldukça tuhaf davrandığını savunarak, “Olayları çığırından çıkarmak için ellerinden geleni yaptılar” demişti.

Son olarak Türkiye, yaşanan gelişmeler üzerine Hollanda’ya iki ayrı nota verirken, yazılı özür talep etmişti.

Türkiye’nin bu hamlesine ise Hollanda Başbakanı Mark Rutte’den olumsuz yanıt gelmişti. “Özür dilemek mevzubahis değil” diyen Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Nazi’ nitelemelerini hatırlatarak “Bu ülke İkinci Dünya Savaşı’nda Naziler tarafından bombalanmıştır” demişti.

Son olarak da Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada Hollanda kriziyle ilgili olarak hükümetin kısıtlamalara gideceğini açıklamıştı

Dört ‘yaptırım’ kararını sıralayan Kurtulmuş, Hollandalı diplomatların uçuşuna izin verilmeyeceğini duyurmuştu.

  Türkiye'den Hollanda'ya dört maddelik 'yaptırım'

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Belçika'dan MHP'nin referandum kampanyasına izin yok
Sonraki Haber
'Hayır' açıklaması yapan HDP'li Tan: Boykot şikedir, ‘Evet’ demektir