Ana SayfaDünyaHollanda’da seçimin kazananı Mark Rutte oldu

Hollanda’da seçimin kazananı Mark Rutte oldu

HABER MERKEZİ – Türkiye’yle kriz yaşayan Hollanda’da dün yapılan genel seçimlerde kazanan Başbakan Mark Rutte’nin partisi oldu. Seçimde sosyal demokratlar oy kaybederken, aşırı sağcı Geert Wilders’in partisinin oy oranları ise tahminlerin altında kaldı.

Hollanda’nın genel seçimlerinde merkez sağın Başkanı Mark Rutte’nin partisi kazandı.

Başbakan Rutte’nin Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD) 150 üyeli mecliste 31 sandalyeye ulaştı.

Sağ liberal seçimden zaferle çıktı ancak meclisteki 41 olan sandalye sayısını düşürmüş oldu.

Geert Wilders

İslam ve göçmen karşıtı aşırı sağcı Geert Wilders’in Özgürlük Partisi (PVV) ise 15 olan sandalye sayısını 19’a yükseltti.

Wilders sandık çıkış anket sonuçlarının açıklanmasından sonra Twitter hesabından paylaştığı mesajında “Rutte henüz benden kurtulamadı” dedi.

Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) ve Demokratlar 66 (D66) 19’ar sandalyeyle mecliste kendilerine yer buldu.

En büyük düşüş İşçi Partisi’nde

Başbakan Rutte’nin koalisyon ortağı İşçi Partisi (PvdA) ise büyük bir hezimet yaşadı.

İlk açıklamalara göre, sosyal demokratlar 38 olan sandalye sayısını 9’a düşürdü.

Seçim öncesi yapılan kamuoyu yoklamalarında partinin sandalye sayısında düşüş bekleniyordu ancak bu şiddette olacağı tahmin edilmiyordu.

Yeşil sol yükselişte

Sol Yeşiller partisi ise bu seçimde oyunu en çok artıran parti oldu.

Tahminlere göre, yüzde 250’lik artışla Sol Yeşiller 4 olan milletvekili sayısını 16’ya yükseltirken, Sosyalist Parti de 14 milletvekili kazanıyor.

Seçimlere katılım arttı

Öte yandan seçimlere katılım 2012 yılında yüzde 74,6 olarak kayıtlara geçmişti. Tahminlere göre, bu yıl parlamento seçimlerine katılım yüzde 81 düzeyinde oldu.

DENK Partisi bir sandalye kazandı

Öte yandan bu seçimde, İşçi Partisi’nin (PvdA) ihraç ettiği Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk’ün kurduğu ve Flemenkçe “düşün” anlamına gelen DENK Partisi de yarıştı. Parti, 1 sandalye elde etti.

Rutte’den ilk açıklama

Hollanda’da seçim sandıklarının açılmasıyla sandıktan birinci çıkmaya yakın olduklarını açıklayan Başbakan Mark Rutte, seçim sonuçları için “Görünen o ki VVD üst üste üçüncü defa Hollanda’da birinci parti olmayı başardı” dedi.

Lahey’de seçmenlerine seslenen Rutte, “Brexit ve ABD başkanlık seçiminin ardından bu gece Hollanda popülizmin yanlış türüne dur dedi” ifadelerini kullandı.

Rutte, halihazırda birkaç Avrupa lideriyle telefonda görüştüğünü de belirtti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Junker’in sözcüsü Margaritis Schinas da Twitter hesabından “Juncker Rutte ile konuştu ve net zaferinden ötürü kutladı: Oylar Avrupa için, aşırılığa karşı oldu.

Rutte’yi zor koalisyon pazarlıkları bekliyor

Hollanda’da kurulacak hükümetin 76 milletvekilinden güvenoyu alması gerekiyor. İki partinin toplam üye sayısının salt çoğunluğa ulaşamadığı öngörülecek olursa Mark Rutte’yi çetin koalisyon pazarlıkları bekliyor.

Wilders’in herhangi bir koalisyonda yer alması mümkün görünmüyor. Zira seçime katılan diğer tüm partiler Özgürlük Partisi ile koalisyon yapmayı reddettiklerini seçimlerden önce ilan etmişti.




Önceki Haber
Çavuşoğlu: Geri kabul anlaşmasını iptal edebiliriz
Sonraki Haber
'Ya dans ederim ya ölürüm': IŞİD'den kurtulan Filistinli dansçının öyküsü