Ana SayfaDünya‘İsrail Filistin’de apartheid rejimi kurdu’ raporuna ilk tepkiler

‘İsrail Filistin’de apartheid rejimi kurdu’ raporuna ilk tepkiler

HABER MERKEZİ – BM Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu yayınladığı raporda İsrail’i, Filistinlilere karşı apartheid uygulamakla suçladı. BM Genel Sekreteri ‘Görüşümü yansıtmıyor’ derken ABD ise raporun geri çekilmesini istedi.

Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu’nun (ESCWA) hazırladığı “Filistinliler Üzerinde İsrail Hükümetinin Pratikleri ve Apartheid Araştırması” isimli raporda, İsrail hükümeti, Filistinlilere apartheid* uygulamakla suçladı.

BM’nin raporda apartheid kelimesini kullanması, Filistinlilerin İsrail’le ilişkilerinin yeni bir zeminde denetlenebilmesinin önünü açacak.

  BM raporu: İsrail Filistin'de apartheid rejimi kurdu

Ancak rapor yayınlanır yayınlanmaz karşı görüşler de ortaya çıktı.

BM Genel Sekreteri: Görüşümü yansıtmıyor

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, ESCWA raporunun Genel Sekreter Antonio Guterres’in görüşünü yansıtmadığını söyledi.

Sözcü raporun Genel Sekreter ile danışılmadan yayınlandığını ifade etti:

Raporu daha bugün gördük. Söylediğiniz gibi ESCWA tarafından yayınlandı. Sekreterliğe danışılmadan hazırlandı. Rapor, mevcut haliyle Genel Sekreter’in görüşünü yansıtmıyor. Burada eklemek istediğim bir nokta var. Yayınlanan raporun kendisi de içinde yer alan bulguların ve sonuçların yazara ait olduğunu ve BM’nin görüşünü yansıtmadığını ifade ediyor.

ABD: Rapor geri çekilmeli

Rapora ilk tepkilerden biri de ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley’den geldi.

‘Raporun ABD’yi şaşkınlığa uğrattığını’ dile getiren Haley, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’den raporun tamamen geri çekmelerini talep etti.

İsrail’in BM elçisi Danny Danon, raporun açıklanmasından sonra yaptığı açıklamada “Yanlış bir analoji oluşturarak Ortadoğu’daki tek gerçek demokrasiyi lekelemek ve yanlış etiketlemek aşağılık bir hareket ve bariz bir yalan” dedi.


* Apartheid: Irkçı ayrımcılık sistemi

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Aynur Doğan, 'Akdeniz Müziği Ustası' ödülüne layık görüldü
Sonraki Haber
'Faşizme karşı omuz omuza': Uykusuz'un kapağında Hollanda krizi