Ana SayfaGüncelİzmir’den Van’a Newroz kutlamaları: ‘İnsanlar barışa layıktır’

İzmir’den Van’a Newroz kutlamaları: ‘İnsanlar barışa layıktır’

HABER MERKEZİ – Bu yıl “Mutlaka kazanacağız” sloganıyla gerçekleştirilen Newroz kutlamaları için Batman’dan İzmir’e, Konya’dan Van’a binlerce kişi, alanlarda toplandı. Van’da konuşan İmralı Heyeti’nden HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, “İnsanlar barışa layıktır, onlar savaş dedikçe barış sofrasına oturmaya devam edeceğiz” dedi.

Çanakkale

“Mutlaka Kazanacağız” sloganıyla Türkiye ve bölgenin birçok noktasında kutlanan Newroz, Çanakkale’de de kutlandı.

Kürtçe, Türkçe, Ermenice, Arapça gibi birçok dilde ‘Hayır’ ve ‘Umudun adı Hayır’ yazılı pankartların da asıldığı alanın ortasına Newroz ateşi yakılmak üzere odunlar yerleştirildi.

Newroz Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçısı Arhat’ın seslendirdiği şarkılar eşliğinde alana gelen kadınlar, gençler, çocuklar ve yaşlılar tarafından kutlandı.

Yapılan konuşmalar ardından ‘Newroz ateşi’ kadınlar ve gençler tarafından yakıldı. Program, Newroz ateşinin etrafında söylenen şarkılar eşliğinde halaylarla devam ederek son buldu.

Batman

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde “Mutlaka kazanacağız” sloganıyla Newroz’un kutlandığı merkezlerden biri Batman oldu.

Newroz etkinliği için hazırlıkların bir gün öncesinden tamamlanan Newroz Alanı’na sabahın erken saatlerinden itibaren gelen yurttaşlar, gruplar halinde alanda toplanmaya başladı.

Kadınların rengarenk yöresel kıyafetleri ile buluştuğu alan, HDP, DBP bayrakları ile rengarenk flamalarla süslendi.

Newroz kutlamasındaki yurttaşlar platformdan çalınan ezgilerle halaya durdu.

Yurttaşlara üzerinde “NA” ve “Hayır’ yazan bayraklar dağıtılırken, Newroz Alanı’ndaki coşku her geçen dakika arttı.

Newroz kutlaması çekilen halaylarla son buldu.

Konya

HDP öncülüğünde “Mutlaka kazanacağız” sloganıyla Newroz ateşinin yakıldığı Konya’nın Selçuklu İlçesi Cuma Pazarı’nda binler halaylar ve sloganlar eşliğinde Newroz’u kutladı.

Newroz alanına gelen yüzlerce kadın yöresel kıyafetleri ile yerlerini aldı. Sahnede “Mutlaka kazanacağız” ana pankartının yanı sıra “An azadi, an azadi” ile “Newroz Piroz be” pankartları asıldı.

Yine alanda üzerinde “Na” ve “Hayır” yazan çok sayıda flama ile yurttaşlar alanı doldurdu. Alanda dikkat çeken bir başka görüntü ise küçük yaştaki çocukların ellerinde “NA” yazan pankartlar ile Newroz alanına gelmesi oldu.

HDP Eş Genel Başkaları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın Newroz mesajının okunmasının ardından konuşan Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Kürtçe, Türkçe ve Arapça olmak üzere üç dilde yurttaşları selamladı.

Aslan, “Eş Genel Başkanlarımız burada olması gerekirken zindanlardalar. Dünyada sadece 3 ülkenin milletvekillerin zindanlardadır. Bunlar İsrail, Mısır ve Türkiye’dir. Ama size bir örnek vereyim; Hz. Yusuf yıllarca zindanlarda kaldı ama memleketine veziri melik olarak geri döndü. Emin olun bizim tutuklu liderlerimiz ve başkanlarımızda aynı şekilde ülkelerine melik olarak geri dönecekler” diye konuştu.

Program, Newroz ateşinin etrafında çekilen halaylar ile son buldu.

İzmir

Bu yıl “Mutlaka Kazanacağız” sloganı ile gerçekleştirilen Newroz kutlamalarında İzmir’de de alanlar doldu.

İzmir Gündoğdu Meydanı’nda buluşan yurttaşlar, yöresel kıyafetleri ile alanı rengarenk bir görünüme bürüdü.

Çok sayıda HDP bayraklarının bulunduğu alanda “Hayır” yazılı bayraklar da asıldı.

HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş fotoğrafı asıldığı alanda, her dilden “Newroz Pîroz Be”, “Hayır Hepimiz Kazanacağız” ve “Biz Halkız Gücümüz Birlik Sözümüz Hayır” pankartı sahnede açıldı.

Yapılan konuşmalar ve okunan mesajların ardından bir araya gelen binlerce kişi halay çekerek Newroz’u kutladı.


  Yüz binlerin buluştuğu Diyarbakır Newrozu'nda 'Hayır' çağrısı ve barış mesajı

Van

Van’da sabahın erken saatlerinde kentin onlarca noktasında bir araya gelen kitle, Newroz mitinginin yapılacağı tarihi Van Kalesi ve Van Gölü’nün buluştuğu Newroz Parkı’na geldi.

Güvenlik bariyerleri ile çevrilen alanda üç ayrı arama noktası kuruldu. Seyyar satıcılarının stant kuramadığı alanda, bazı ihtiyaçlar güvenlik bariyerlerin dışında sağlanıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da buluşma noktası olan Emniyet Kavşağı’da bir araya binler, çeşitli sloganlarla alana girdi. 7’den 70’e herkesin yerel kıyafetleri ile katıldığı Newroz alanı, sabah saatleri olmasına rağmen renk cümbüşüne döndü.

HDP, DBP flamalarını taşıyan kitle, çalınan müzikler eşliğinde halaya durdu.

Binlerce kişinin bir araya geldiği alanda, coşkulu kutlama devam ederken, saygı duruşunun ardından, müzik dinletisi ve konuşmalarla devam etti.

HDP Ankara Milletvekili ve İmralı Heyeti’nden Sırrı Süreyya Önder, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım, DBP Eş Genel Başkanvekili Gülcihan Şimşek, HDP, DBP il eşbaşkanlarının katılımcıları selamlamasının ardından konuşan HDP Van İl Eşbaşkanı Yakup Ataş, yurttaşların Newroz’unu kutladı.

Ardından halen Silivri 9 Nolu Cezaevi’nde tutuklu bulanan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya’nın mesajı okundu. Kaya mesajında şunlara yer verdi:

Faşizmin en ağır şekilde halkımıza uygulandığı böylesi bir dönemde, direnmekten başka hiçbir yolumuz yoktur. Bu ağır baskıyı ancak ve ancak birlikteliğimiz, mücadelemiz ve direngenliğimizle aşabiliriz. 7’den 70’e her birimiz nerede olursak olalım bu dikta rejimine karşı direnmeliyiz. Bu konuda hiç kimsenin şüphesi olmasın ki, mutlaka ve mutlaka kazanacağız. Ne yaparlarsa yapsınlar, ne kadar faşizm uygularlarsa uygulasınlar, bizler direnerek o çok özlediğimiz özgürlüğe mutlaka ulaşacağız.

Sırrı Süreyya Önder: İnsanlar barışa layıktır

Konuşmaların ve mesajların okunmasının ardından söz alan İmralı Heyeti’nden HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder şunları söyledi:

Ortadoğu halklarının önderi ne zaman selam gönderse, güneş bir kez daha doğuyor. Herkesin selamını gönderiyoruz Sayın Öcalan’a” sözleri ile konuşmasına başladı. Newroz’un Ortadoğu ve Mezopotamya halklarının özel bir günü olduğunu hatırlatan Önder, “Kürdistan kimseye mezar olmayacak, Kürdistan bu yeryüzü için bir gülistana dönecek. Bunu hep birlikte başaracağız. Bu toprakların zalimi bitmiyor ama bu zulme itiraz edenleri de bitmiyor. 1992’de Newroz kutlandığında görülmemiş bir zulüm uyguladılar. 2008 yılında bu uğurda hayatını veren tüm kardeşlerimize bu Newroz’u armağan ediyoruz. Her gelen zalim bir kere de kendisini denemek istiyor. Bu bayramı yasaklayabilir miyim, diye. Buna niyet eden herkes boyunun ölçüsünü alıp tarihin çöp sepetine gidiyor. Bugünün zalimleri ile dünün zalimleri arasında bir fark yoktur. Bunlar da o eski dönem zalimleri gibi tarihin çöp sepetine gidecekler.

Van’da 12 belediyeye kayyum atanmasına değinen Önder, devamla şunları söyledi:

Bu şehrin iki yöneticisi vardı. Biri helal olarak seçilmiş halkın yöneticileri, diğerleri ise atama ile gelenler. Bunlar ne yaptılar yöneticiyi teke indirdiler. Şimdi Vali ve Belediye Başkanı aynı şey. Bunu kabul edebiliriz ama o valiniz gelsin Bekir Kaya ile seçime girsin. Bunu gücünüz yüreğiniz yetiyor mu? Van halkı, serhat halkı, seçilmiş evlatlarına sahip çıkıyor. Zulmün zorbalığın bir sınırı var ama direnmenin sonu yoktur. Bu toplum, Bu ilin seçilmiş vekili, eş başkanımız Sayın Figen Yüksekdağ’ın vekilliğini zorla gasp ettiniz, peki bu halkın yüreğini, kalbini nasıl gasp edeceksiniz. Bunların cevabını 16 Nisan’da öyle bir göreceksiniz ki, o tokatın sesi Fizan’dan duyulacak.

Önder konuşmasına şöyle devam etti:

2013 yılından sonra Sayın Öcalan’ın barış açıklamasıyla yeni bir anlam kazanmıştır. Newroz o günden bu yana barışın ve kardeşliğin bayramıdır. Sayın Öcalan’ın üzerindeki tecrit, 4 duvar arasına sığmayacağını bile bile geliştirdiğiniz tecrit barışa vurulmuş darbedir. Bunu en iyi siz bilirsiniz, savaşı siz başlattınız ama faturasını halklarımız ödedi. Bunun çok ağır bir vebali var ve bu vebal bir gün sizin boynunuzdan inmeyecek. Buna rağmen barış mücadelemizi bir gün bile bırakmayacağız. İnsanlar barışa layıktır, onlar savaş dedikçe barış sofrasına oturmaya devam edeceğiz.

Önder, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Ortadoğu’nun en temel gücü Kürt halkıdır, bunun önüne geçemezsiniz. Stranlar, türküler, halaylar, horonlarla yeni günlere eviriliyoruz. Newroz ortak yaşam iradesinin, hak ettiğinin verilmesinin adıdır.”

Barış Annelerinin mesajının ardından miting şarkı ve halaylar eşliğinde sona erdi.


  Yüksekdağ ve Demirtaş'tan Newroz mesajı
  Binler İstanbul Newrozu'nda buluştu
Previous post
Erdoğan'dan krizin sürdüğü Avrupa'ya '16 Nisan'dan sonra konuşalım' mesajı
Next post
Sarkisyan: Ermenistan yurttaşları, Kürt kardeşlerinin Newroz coşkusunu paylaşıyor