Ana SayfaGüncelKadın Dayanışma Vakfı 2016 şiddet raporu: 336 kadın başvurdu, failler en yakınları

Kadın Dayanışma Vakfı 2016 şiddet raporu: 336 kadın başvurdu, failler en yakınları

HABER MERKEZİ – Kadın Dayanışma Vakfı, kendisine yapılan başvurular doğrultusunda 2016 yılında erkek şiddetine maruz kalan kadınlara dair bir rapor hazırladı. Rapora göre vakfa, 336 kadın şiddete uğradığı için başvuruda bulundu.

Kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmaları yürüten Kadın Dayanışma Vakfı, bünyesinde bulunan Kadın Dayanışma Merkezi’ne gelen başvuruları değerlendirerek 2016 faaliyet raporu hazırladı.

Rapora göre kuruma başvuran 465 kadından 336’sı maruz kaldığı şiddet nedeniyle destek almak istedi. Başvuran kadınların yüzde 65’ine sosyal destek, yüzde 33’üne Vakfın gönüllü avukatları tarafından hukuki destek, yüzde 8’ine psikolojik destek sağlandı.

Raporda kadın Danışma Merkezi’ne başvuran kadınların, çoğu zaman birden fazla farklı şiddet türüne birlikte maruz bırakıldığı bilgisi yer aldı.

İlk sırada psikolojik şiddet yer alıyor

Rapora göre başvuran kadınların yüzde 79’u hakaret; aşağılama; bağırma; nasıl giyineceğine, nereye gideceğine, kimlerle görüşeceğine karar verme ve bu konularda baskı yapma; başkalarıyla olan ilişkisini sınırlama; kadına ve/veya yakınlarına zarar vermekle tehdit etme; suçlama; çocuklarını göstermemekle/kaçırmakla tehdit etme vb. biçimlerde psikolojik şiddet biçimlerine maruz kaldı.

Fiziksel şiddet en yakınlarından

Merkeze başvuran 185 kadının ise tokatlanmak, tekmelenmek, yumruklanmak, hırpalanmak, boğazının sıkılması, sert bir cisim fırlatılması, kesici/vurucu aletlerle bedenlerine zarar verilmesi gibi biçimlerde fiziksel şiddete maruz bırakılmış oldukları belirtildi.

Fiziksel şiddet uygulayan failler genellikle kadınların eşleri, eski eşleri, eski partnerleri, partnerleri, kendi ailesinin üyeleri, arkadaşları, vb. kişiler; yani kadınların en yakınlarındaki kişiler.

Cinsel ve ekonomik şiddet

Kadın Danışma Merkezine destek için ulaşan 74 kadın istemediği yerde/zamanda/biçimde cinsel ilişkiye zorlanma; cinsel içerikli tekliflere, görsellere, sözel veya fiziksel hareketlere maruz bırakılma vb. biçimlerde cinsel şiddete,

131 kadın ise ekonomik şiddet biçimlerine uğradığını beyan etti.

Dijital şiddet

21 kadın ise kendi rızası olmadan fotoğraflarının ve/veya video görüntülerinin kaydedilmesi; bu fotoğrafların ve/veya video görüntülerinin yine kadının rızası olmadan sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılması; sosyal paylaşım sitelerinde kadın hakkında ve hatta kadın adına hesap açarak onun ağzından küçük düşürücü yorumlarda bulunma gibi biçimlerde dijital şiddete maruz kaldı.

Ayrıca 10 kadın, kendi aileleri tarafından zorla evlendirilme ve eşleri veya eski eşleri tarafından ısrarlı takip gibi diğer şiddet türlerine maruz bırakıldı.


Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.