Ana SayfaÇalışma YaşamıKayyum, kadınlara dair tüm merkezleri kapattı

Kayyum, kadınlara dair tüm merkezleri kapattı

HABER MERKEZİ – Doğubayazıt Belediyesi’ne atanan kayyum, Ayşenur Zarakolu Tıp Merkezi, Sema Yüce Kadın Dayanışma Merkezi ile çamaşır evi ve çocuk kreşini kapattı.

Ağrı’nın Demokratik Bölgeler Partisi’ne (DBP) bağlı Doğubayazıt Belediyesi’ne atanan kayyum, belediye tarafından 2010 yılında açılan Ayşenur Zarakolu Tıp Merkezi, Sema Yüce Kadın Dayanışma Merkezi ile çamaşır evi ve çocuk kreşini hizmete kapattı.

dihaber’e konuşan HDP Ağrı İl Eşbaşkanı Avukat Olcay Öztürk, yaklaşık 20 yıllık emekle elde dilen kadın kazanımlarının kayyum tarafından kapatılmasına tepki gösterdi.

Öztürk, kadını görünür kılan, toplumun her alanında örgütlenmesini sağlayan kurumların ve politikaların varlığından rahatsızlık duyan erkek devletin, her türlü yönelim biçiminden geri durmadığını ifade etti.

Kayyumların ilk hedefinin kadın kazanımları olan merkezler olduğunu söyleyen Öztürk, “Bu antidemokratik uygulamalar kayyumun kadına bakış açısını ele veriyor” dedi ve şunları söyledi:

Kayyumlar geldikleri zaman ilk olarak yöneldikleri belediyelerin kadın kurumlarıdır. Bunu Diyarbakır’da, Van’da ve Ağrı’da gördük. Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Siyasi Partiler Kanunu’na göre yerel yönetimler için seçimler yapılıyor. Halk sandığa gidip tercihini yapıyor. OHAL’le beraber yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnamelerle halkın iradesine darbe vuran kayyum atamaları siyasal bir darbedir.

“Hem kadın hem Kürt kimliği hedef alınıyor”

İktidarın kadın eşbaşkanları görevden almak için hukuk dışı uygulamalara başvurduğunu da belirten Öztürk, şunları dile getirdi:

Diyadin Belediye Eşbaşkanı Hazal Aras’ın hukuk dışı, vicdana sığmayacak ve hukuka aykırı delillerle gözaltına alınıp tutuklanması hem kadın hem Kürt kimliğini hedef alan bir tutumdur. Yine Ağrı Belediye Eşbaşkanı Mukaddes Kubilay’ın komplovari iddialarla tutuklanması mevcut iktidarın ve onların atadıkları kayyumların siyasal zihniyet gerçekliğidir.

Öztürk, 16 Nisan’da yapılacak ‘Başkanlık’ referandumuna ilişkin ise şöyle konuştu:

Referandumdaki sisteme, erkek devletine, erkek şiddetine ve diktatöre olan ‘Hayır’ duruşumuzla, kadın mücadelesinin ‘Hayır’ duruşunu birleştireceğiz. Türkiye’deki antidemokratik uygulamalara OHAL’e, KHK’lere, kadın üzerindeki şiddete karşı kadınlar olarak ‘Hayır’ı örgütleyeceğiz.