Ana SayfaBilim ve TeknolojiKentlerdeki gürültü kirliliği işitme kaybını artırıyor

Kentlerdeki gürültü kirliliği işitme kaybını artırıyor

HABER MERKEZİ – Yüksek gürültü kirliliğinin bulunduğu kentlerde yaşayanlar işitme yetilerini hızlı sürede kaybediyor. Buna göre Yeni Delhi, Guangzhou, Kahire ve İstanbul’da yaşayanlar erkan yaşta işitme kaybına maruz kalıyor.

Mimi Hearing Technologies şirketi tarafından yapılan araştırmaya göre kentlerdeki gürültü kirliliğinin yüksek olduğu yerlerde yaşayan insanlar işitme yetilerini daha kısa sürede kaybediyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre araştırma sonucunda bilgilerin işitme kaybının birincil nedeni olduğu yönünde kesin bir yargıya varılmazken, şehir gürültüsünün yanı sıra enfeksiyon, genetik bozukluklar gibi etkenlerin de işitme kaybına neden olduğu kaydedildi.

Çin’de Guangzou, Hindistan’da Yeni Delhi, Mısır’da Kahire ve Türkiye’de de İstanbul gibi kentlerde yaşayanlarda oluşan işitme kaybının gürültü kirliliği ile bağlantılı olduğu tespit edildi.

Zürih, Viyana, Oslo ve Münih gibi daha az gürültülü kentlerde yaşayanlarda ise daha az işitme kaybı görüldüğü belirtildi.

Cep telefonu üzerinden yapılan testlerde 200 bin kişinin işitme seviyeleri kontrol edildi.

‘Gürültü kirliliği ile işitme kaybı bağlantılı’

Mimi Hearing Technologies şirketinin Direktörü Henrik Matthies AFP’ye yaptığı açıklamada “Gürültü kirliliği ve işitme kaybı birbiriyle girift olduğu kadar çok yakın bir bağlantıya sahip” ifadesini kullandı.

Şirket araştırma için Mimi ve Berlin’deki Charite Üniversitesi Hastanesi iki farklı veritabanı kullandı.

Norveç merkezli teknoloji araştırma şirketi SINTEF ile Dünya Sağlık Örgütü’nden alınan bilgiler birleştirilerek işitme kaybıyla gürültü kirliliği ilişkisine göre şehirler sıralandı.

Araştırmaya göre Şangay, Hong Kong ve Barselona en gürültülü şehirler arasında yer alırken, Stockholm, Seul, Amsterdam ve Stuttgart’ın işitmeyi çok fazla bozmayan şehirlerden olduğu kaydedildi.

Avrupa’nın kilometrekare başına en fazla insanın düştüğü kentlerinden Paris ise en kakafonik üçüncü şehir oldu.