Ana SayfaGüncelKorkut Boratav yorumladı: ‘Hayır’ çıkarsa ne olur, ‘Evet’ çıkarsa ne yapmalı?

Korkut Boratav yorumladı: ‘Hayır’ çıkarsa ne olur, ‘Evet’ çıkarsa ne yapmalı?

HABER MERKEZİ – ‘Başkanlık’ referandumu sürecineve 16 Nisan’daki halk oylamasının olası sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Korkut Boratav, “Evet” ya da “Hayır” çıkması durumunda olacakları yorumladı, “Sandık güvenliği sağlanırsa bu referandumdan ‘evet’ çıkma ihtimali zayıftır… Ama ‘Hayır’ çıkarsa ne yapılacağı daha önemli” dedi.

Ankara’daki “Referandum ve Türkiye’nin Geleceği” adlı panelde konuşan ekonomist Prof. Dr. Korkut Boratav, referanduma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Korkut Boratav burada, Latin Amerika ülkesi olan Peru’da 1990-2000 arasında görev yapan diktatör Alberto Fujimori döneminden örnekler vererek bugünün Türkiye’sini anlattı:

Ülkeyi KHK ile yönetmeye başladı. Devlete ait her şeyi satışa çıkardı. Neo-liberalizmin savunucusu oldu. 5 yılda 3 seçim bir referandum kazandı… 2000 yılında tekrar seçimleri kazandı. Ancak cinayet ve rüşvet haberleri medyada çıkmaya başladı. Bir dış gezi yapmak için Japonya’ya gittiği zaman muhalefet sokağa çıkıyor. Faks yoluyla istifasını Meclis’e yolluyor. Daha sonra Şili’den yargılanması için Peru’ya teslim ediliyor. Hazineden kendisine para tazmin etmeyi kabul ediyor. 25 yılını doldurmak için şu anda hapiste. Bu kadar karanlık bir sicile rağmen halen kitlesi var. Kızı bayrağı devralıyor ve seçimlere katılıyor. İkinci tura kadar da kalıyor… Türkiye’ye başkanlık gelecekse ne götürüp ne getireceği açısından biraz Latin Amerika’ya bakalım.

“Seçim güvenliği” ve “referandumun ertelenmesi” ile “hükümetin ‘evet’ gerekçeleri” konusunda da değerlendirmelerde bulunan Boratav, “Evet çıkarsa ne yapacağız” sorusuna şu yanıtı verdi:

Yılgınlık yenilgiyi getirir. İki büyük akıl var. Birincisi çok farklı renkler taşıyan cumhuriyetçi blok. Uç renkler birbirini hiç sevmez. İkincisi İslamcı blok. Cumhuriyetçi blok katılırsa İslamcı bloktan daha çok şansı var. Sandık güvenliği sağlanırsa bu referandumdan ‘evet’ çıkma ihtimali zayıftır… Ama ‘Hayır’ çıkarsa ne yapılacağı daha önemli. OHAL durumunu ne kadar sürdürebilir. Niye kaldırsın? Bu kadar büyük yetkileri kullanan bir iktidar niye kaldırsın. Ama ne demektir yenik düşmüştür. O tür bir düzenin sürdürmesi mümkün değildir. Yenik düşmüş bir iktidar OHAL’i sonuna kadar götürmek isteyecektir ama tarih gösteriyor ki er ya da geç defteri dürülür.