Ana SayfaGüncelKoruköylüler anlatıyor: “Komutana ‘Öldür beni’ dedim, bana ‘Seni işkenceyle öldüreceğim’ dedi”

Koruköylüler anlatıyor: “Komutana ‘Öldür beni’ dedim, bana ‘Seni işkenceyle öldüreceğim’ dedi”

HABER MERKEZİ – Nusaybin Koruköy’deki yasaklı 19 günü “Ölümden beter” diye niteleyen 65 yaşındaki Nezir Aykut, yaşadıklarını ve maruz kaldığı ölüm tehdidini ise “Komutanları tabancayı enseme dayadı. ‘Öldür beni’ dedim. ‘Yok yok seni işkenceyle öldüreceğim’ diyordu” sözleriyle anlattı.

Sokağa çıkma yasağının 19 gün sürdüğü Mardin Nusaybin’e bağlı Koruköy’de yaşananları köylüler anlattı.

Koruköy’de gözaltında işkence gördüğü fotoğraflar ortaya çıkan Abdi Aykut’un amcası 65 yaşındaki Nezir Aykut ile Abdi Aykut’un komşusu 63 yaşındaki Sabri Bahyan da yaşadıklarını anlatan isimlerden.

“Komutan ‘Seni işkenceyle öldüreceğim’ dedi”

dihaber’e konuşan Nezir Aykut, yasak süresince evinin 3 kez basıldığını söylerken, evde arama sırasında askerler tarafından ölümle tehdit edildiğini anlattı.

Askerlerin köyün bütün evlerinin kapılarını kırdığını söyleyen Aykut, devamla şunları aktardı:

Arama sırasında komutanları benim boğazımdan tuttu. Sonra da, ‘Ölme, seni işkenceyle öldüreceğim’ diyordu. İlk günler korkuyordum. Sonra Allahın verdiği can bir kerede alınır diye düşündüm ve korkmamaya başladım. Komutanları tabancayı enseme dayadı. ‘Öldür beni’ dedim. ‘Yok yok seni işkenceyle öldüreceğim’ diyordu.

“Karın üzerinde 2 saat beklettiler”

Abdi Aykut’un komşusu 63 yaşındaki Sabri Bahyan ise Abdi Aykut’un gözaltına alındığı güne ait tanıklıklarını şu ifadelerle anlattı:

Beni önlerine katarak Aykut’un evine götürdüler. Kapısına taşlarla vurdular. Kimse olmadığını anlayınca amcası Nezir Aykut’un evine yöneldiler. Abdi’yi götürdükten yaklaşık bir saat sonra geri getirdiler. Getirdiklerinde iki asker koluna girmişti ve her yeri kan içindeydi. İşkenceden yürüyemiyordu ve askerler onu sürükleyerek getiriyorlardı. Getirip zırhlı aracın içine attılar. Sonra beni de yanına götürüp zırhlı aracın içine koydular. Ardından benim bir yeğenimi de getirdiler ve Gurık köyü tarafında olan bir evde hepimizin parmak izlerini aldılar. Yaklaşık 2 saat bizi karın üstünde soğukta beklettikten sonra tekrar zırhlı araca alıp Nusaybin Jandarma Komutanlığı’na getirdiler.

Koruköy’de ne oldu?

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Koruköy’de 11 Şubat Cumartesi günü sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Valilik tarafından yapılan açıklamada yasağın operasyon yürütüleceği gerekçesiyle ilan edildiği belirtildi.

Ancak yasakla birlikte köy, işkence ve ölüm iddialarıyla kamuoyunun gündemine geldi.

Bunun üzerine siyasi partiler ile insan hakları kuruluşları köyde incelemelerde bulunmak istedi ancak bu yetkililerce engellendi.

Bazı köylülerden günlerce haber alınamazken, gözaltına alınan köylülerle ilgili bilgilere ise ancak 2 hafta sonra ulaşılabildi.

İnsan Hakları Derneği ve Özgürlükçü Hukukçular Platformu’nun Koruköy’de yaşananlara ilişkin hazırladığı raporlarda gözaltında işkence gördüğü belirtilen köylülerin tanık anlatımları ise orada olup bitenlere dair ipuçları verdi.

Bu raporlarda tanıklar, köyde evlerin yakılıp yıkıldığını, operasyon nedeniyle yem verilemeyen hayvanların yaşamlarını yitirdiğini ve gözaltına alınanlara işkence yapıldığını anlattı.

Yaşananlara ilişkin Mardin Valiliği’nden ise 4 ‘üst düzey’ PKK’linin ‘ölü olarak ele geçirildiği’ açıklaması yapıldı.

Koruköy’de gözaltında işkence gördüğüne dair fotoğrafları çıkan Abdi Aykut’un durumu ise kamuoyunda en çok tartışılan konulardan biri oldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Aykut’a yapılan işkenceyi ‘Hukuk çerçevesinde’ diyerek savundu. Nitekim Abdi Aykut gözaltının ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Son olarak Koruköy’den gelen fotoğraflar ise köyde yaşananların boyutlarını gözler önüne serdi: Fotoğraflarda köyde bazı evlerin yakıldığı, bazılarının yıkıldığı görülürken, kepçelerle ağaçların bile köklerinden söküldüğü anlaşılıyordu.


Koruköy’den tanık anlatımları ve diğer haberlere aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:

  Koruköy'de 14 gün gözaltında tutulanlar yaşadıklarını anlattı
  Koruköy'den tanıklar anlatıyor: 'Evler yakılıyor, hayvanlar öldürülüyor, ne suyumuz ne de yemeğimiz var'
  Gözaltından çıkan köylü anlattı: Nusaybin Koruköy’de 13 gündür ne yaşanıyor?
  İHD'nin Koruköy raporu: 'Alıkonulan kız çocuklarından haber yok, aileler endişeli'
  Yıkımın hedefi olan 'antik' bir yerleşim yeri: Tarihin gölgesindeki Koruköy
  Koruköy'de ezan da 'Yasak' denilerek susturulmuş
  Yasağın ardından Koruköy'den ve Talate'den ilk fotoğraflar: Evler yakılmış, ağaçlar köklerinden sökülmüş
Previous post
Erdoğan'a gazeteci Deniz Yücel sorusu: 'Alman ajanı' nitelemesinin yasal gerekçesi nedir?
Next post
8 Mart'a giden kadın sendikacıların otobüsü devrildi: 7 kişi yaşamını yitirdi