Ana SayfaGüncelLice’de son bir yılda 30’uncu yasak: Kapsamlı operasyon sürüyor, köylerle iletişim sağlanamıyor

Lice’de son bir yılda 30’uncu yasak: Kapsamlı operasyon sürüyor, köylerle iletişim sağlanamıyor

HABER MERKEZİ – Lice’ye yönelik 7 bin jandarma, 600 özel harekat polisi ve 559 korucu ile başlatılan operasyon sürerken bölgeden çatışma ve ölüm haberleri geliyor. Bu son yasak, bölgede bir yılda ilan edilen 30’uncu yasak olma özelliği taşıyor. Hava destekli operasyonlarda telefon şebekelerinin kesilmesi nedeniyle köylerde yaşayanlarla iletişim de kurulamıyor. Operasyon sürerken gündemdeki bir diğer konu ise referandum öncesi PKK’ye karşı başlatıldığı iddia edilen ‘Üç Hilal’ operasyonu.

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı 18 köy kırsalında 5 Mart’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı ve yasak sonrası binlerce asker, polis ve korucunun katılımıyla başlatılan operasyon devam ediyor.

Kapsamlı operasyon için 9 Mart gecesi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ve Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok ile birlikte operasyon bölgesine geçmiş, operasyona dair bilgi aldıktan sonra aynı gece Diyarbakır’dan ayrılmıştı.

Giriş çıkışlar yasak, iletişim sağlanamıyor

Daha önce yasaklı bölgeye gitmek isteyen ve aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) de olduğu heyetlerin girişleri askerlerce engellenmişti.

Bölgeye giriş çıkışlara hala izin verilmiyor.

Öte yandan yasaklı mahallelerde yaşayanlar da evlerinden çıkamıyor. Bölge ile telefon ve internet bağlantısı da sağlanamıyor.

Askeri hareketlilik ve çatışma

Bölgede askeri hareketlilik ve çatışmalar yaşanırken, operasyonlarda 14 PKK’linin yaşamını yitirdiği ve yaşamını yitirenlerin cenazelerinin Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Bingöl Devlet Hastanesi morglarına kaldırıldığı 10 Mart’taki haberlere yansımıştı.

‘Üç Hilal’ operasyonu mu?

Öte yandan Lice’ye yönelik operasyonun ‘Üç Hilal’ isimli geniş çaplı bir harekatın parçası olduğu iddiası gündeme gelmişti.

Bölgedeki 16 ilin valisine Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla bir operasyon genelgesi gönderildiği ve genelgenin ‘talimatlar’ bölümünde ise ‘önceden belirlenen hedeflerin ayırım yapılmaksızın imha edileceği’ ve ‘lojistik destek sağlayan, haber taşıyan, kuryelik yapan ve operasyon güçlerine yardımda isteksiz davranan unsurların gözetim altına alınacağı’, ‘psikolojik üstünlüğün sağlanması için bütün imkanların kullanılacağı’ gibi ifadelerin olduğu öne sürülmüştü.

  Referandum öncesi PKK'ye karşı 'Üç Hilal' operasyonu iddiası

Öyle ki bu operasyon Meclis’in de gündemine taşınmıştı.

HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Başbakan Binalı Yıldırım’ın yanıtlaması talebiyle genelgeyle ilgili verdiği önergede “Ağır insan hakkı ihlallerine kapı aralayan bu tüyler ürpertici genelgeye göre 16 ilde yapılacak operasyonlarda tüm inisiyatifin, operasyonları yapacak birliklere verilmesi planlanmıştır” ifadelerine yer vermişti.

İrmez, “5 Mart 2017 tarihinde Lice’ye bağlı 18 köyde ilan edilen ablukanın yukarıda sözü edilen genelge ile bir ilişkisi var mıdır?” sorusuna da yanıt istemişti.

Lice’de son bir yılda 30’uncu yasak

Son bir yılda sık sık başvurulan sokağa çıkma yasağı uygulaması nedeniyle hayatın durma noktasına geldiği yerlerin başında Diyarbakır geliyor.

Kentin Lice, Hani, Silvan, Kocaköy, Hazro ve Kulp ilçelerindeki köylerde yasaklar belli aralıklarla sık sık uygulanıyor.

2016 Ocak ayından 2017 yılının Mart ayına kadar Lice kırsalındaki köylerde 30 kez ilan edilen sokağa çıkma yasağı tam 86 gün sürdü.

Hani’de 13, Hazro’da 12, Silvan’da 10, Kocaköy’de 9, Kulp’ta 5 ve Dicle’de 3 defa sokağa çıkma yasağı ilan edildi.