Ana SayfaGüncelMahkemede Yüksekdağ’ın 8 Mart’ı kutlandı, hakim salonu boşalttı

Mahkemede Yüksekdağ’ın 8 Mart’ı kutlandı, hakim salonu boşalttı

HABER MERKEZİ – HDP’nin tutuklu Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın İzmir’de yargılandığı davada HDP’li kadınlar, Yüksekdağ’ın 8 Mart Kadınlar Günü’nü kutladı. Bunun üzerine hakim, avukatlar dışında tüm izleyicileri dışarı çıkarttı.

HDP’nin tutuklu Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında  İzmir’de katıldığı bir panelde yaptığı konuşma nedeniyle “örgüt propagandası” iddiasıyla açılan davanın duruşması İzmir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Yüksekdağ duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılırken, HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat ve HDP’li kadınlar da duruşmayı izleyici olarak takip etti.

Duruşmada mahkeme Başkanı Hakim Halil İbrahim Kibar, Yüksekdağ’ın avukatlarının, müvekkillerinin İstanbul 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı dava dosyası ile bu davanın birleştirilmesini talep ettiklerini söyledi.

Yüksekdağ ise savunmasında suçlamayı kabul etmediğini belirtti. Yüksekdağ şunları söyledi:

Benim işim konuşmak, siyaset yapmak. Yaşanan çatışma ve çok trajik olaylara panelde ışık tutmaya çalıştım. Konuşmamın içeriğini çarpıtan bir anlayış var, niyeti görülmemiş. Ben kendimi Van milletvekili olarak görüyorum. Beni seven Van halkı da böyle görüyor.

Milletvekilliğinin düşürülmesine neden olan davanın iddianamesini hazırlayan savcı ve mahkeme heyetinin darbe girişimi soruşturmasında görevden alındığını hatırlatan Yüksekdağ, savunmasına şöyle devam etti:

‘Söylediklerimin arkasındayım, barış için canımı veririm’

Siyasetçi olarak hakların kardeşliğini ve barışı savunmak zorundayım. Benim ödeyemeyeceğim bir bedel yoktur. Bu konuşmaları Meclis’te de yapıyorum zaten. Bir siyasete kurban gittim. Burada hapislerde yatmayı bir kayıp olarak görmüyorum. Can vermek gerekiyorsa veririm. Söylediklerimin arkasındayım.

Burada asıl suçu işleyen mülki erkandır. İzinsiz olarak paneli yası dışı kayıt altına alıp, fezleke hazırlamıştır. Polis kamerasının bu konuşmayı çekmesine gerek yoktu. Ben zaten bunları hep söylüyorum.

Konuşmamda terörü öven bir konuşma da yoktur. Ben orada halkın taleplerini dile getirdim. Suçlamayı reddediyorum. Beraatimi istiyorum.

Kadınlar Yüksekdağ’ın 8 Mart’ını kutladı

Yüksekdağ’ın ifadesinin bitmesinin ardından, salonda bulunan HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat ve HDP’li kadınlar, “Seni seviyoruz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü şimdiden kutluyoruz” diyerek el salladı. Yüksekdağ da “Ben de sizleri seviyorum” diyerek karşılık verdi.

Bunun üzerine mahkeme başkanı avukatlar dışında salonda bulunan herkesi dışarı çıkarttı.

Savcı Sacit Savışcı ise Figen Yüksekdağ’ın “örgüt üyeliğinden” cezalandırılması talebiyle mütalaa verdi.

Mahkeme heyeti, savcının mütalaasının ardından Yüksekdağ’ın avukatlarına savunma için süre verilmesine karar vererek duruşma 9 Mayıs’a erteledi.