Ana SayfaGüncelMahkemenin Demirtaş ‘kararı’: ‘Pişmanlık belirtmedi, suça eğilimli kişiliği var’

Mahkemenin Demirtaş ‘kararı’: ‘Pişmanlık belirtmedi, suça eğilimli kişiliği var’

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a, “Türk milletini, Cumhuriyeti ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni alenen aşağılama” iddiasıyla 5 yıl hapis cezası veren mahkemenin gerekçeli kararında Demirtaş hakkında “suça eğilimli kişiliği var” ifadesini kullandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a, 19 Mart 2016’da Newroz etkinliğinde yaptığı konuşmada “Hükümet terörü” ifadesini kullandığı için, “Türk milletini, Cumhuriyeti ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni alenen aşağılama” iddiasıyla açılan davada 5 ay hapis cezası veren Doğubayazıt 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararını açıkladı.

‘İfade özgürlüğü de kısıtlanmalı’

Kararda ifade özgürlüğünün sonsuz ve ‘sınırsız’ olmadığının ifade edildiği kararda, kısıtlı da olsa sınırlamanın gerekeceğinin ulusal ve uluslararası normlara konu edildiği belirtildi.

Kararda şu ifadelere yer verildi:

Nitekim birçok ülke hukukunda, örnek olarak; Avusturya, Almanya, Danimarka, İtalya ve İspanya Ceza Kanunu’nda benzer düzenlemeler mevcuttur. Sanığın, halk iradesini yansıtan seçmenlerin oyları ile iş başına gelmiş meşru hükümetin icraat ve politikalarını ‘hükümet terörü’ olarak nitelemesi, ifade özgürlüğü ve parlamenter eleştiri hakkının çok ötesinde olup ‘T.C. Hükümetini alenen aşağılama suçunun’ ihlali kapsamında olduğu açıktır.

Demirtaş’ın konuşması esnasında PKK ve lideri lehine atılan sloganları da cezaya gerekçe kılan mahkeme, Demirtaş’ın “sloganları engellemeye matuf bir hareket sergilemediğini” söyledi.

Demirtaş hakkında yargılamanın ertelenmesi kararı verilen çok sayıda dosya bulunduğu ve adli sicil kaydında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına dair kararların olduğunu belirten mahkeme, UYAP sisteminden yapılan sorgulamada da Demirtaş hakkında devam eden birçok dava bulunduğunu kaydetti.

‘Pişmanlık belirtmedi, suça eğilimli kişiliği var’

Demirtaş’ın iddianameye konu sözlere ilişkin kendini savunmak zorunda hissetmediğini belirttiği vurgulanan kararda şu ifadelere yer verildi:

Suç nedeniyle pişmanlık gösterdiğine dair beyanda bulunmaması ve adını terör eylemleri ile duyurmuş PKK terör örgütü lideri lehine sloganların atıldığı bir ortamda sanığın kalabalık topluluğa iddianameye konu sözleri söylemesi şeklindeki suçun, işlendiği yer, zaman ve işlenme şekli de dikkate alınarak sanık hakkındaki hükmün ertelenmesine, kısa süreli hapis cezasının seçenek yaptırımlara çevrilmesine ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar verilmiştir. Sanığın adli sicil kaydından ve UYAP sisteminde kayıtlı olduğu dosyalardan anlaşılan suça eğilimli kişiliği, suç işlenmesindeki özellikler, sanığın işlediği suç ile ilgili herhangi bir pişmanlık göstermemesi ve tekrar suç işlemeyeceğine ilişkin mahkememizde olumlu kanaat oluşmaması sebebiyle hükmün ertelenmesine, kısa süreli hapis cezasının seçenek yaptırımlara çevrilmesine ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar verilmiştir.