Ana SayfaGüncelMAK Danışmanlık’tan ‘sorun var’ açıklaması: AKP seçmeninin yüzde 10’u ‘Evet’ demeyecek

MAK Danışmanlık’tan ‘sorun var’ açıklaması: AKP seçmeninin yüzde 10’u ‘Evet’ demeyecek

HABER MERKEZİ – MAK Danışmanlık şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, anayasa değişikliği referandumuna ilişkin yaptıkları saha araştırmasında AKP seçmeninin yüzde 10’unun, MHP seçmeninin ise yüzde 70’inin ‘Hayır’ dediği sonucunu gördüklerini açıkladı. Kulat, “Bugüne kadar hiçbir seçimde görülmemiş bir durum yaşanıyor” dedi.

Daha önce AKP için anketler yapan ve AKP’ye yakın olduğu belirtilen MAK Danışmanlık şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, ‘başkanlığı’ da içeren anayasa değişikliği referandumu için yaptıkları saha araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün haberine göre, “Bugüne kadar hiçbir seçimde görülmemiş bir durum yaşanıyor” diyen Kulat, AKP seçmeninin yüzde 10’unun, MHP seçmeninin ise yüzde 70’inin ‘Hayır’ dediği sonucunu gördüklerini açıkladı.

‘Sorun var’

‘Evet’ oylarının yüzde 45-47 bandında olduğunu söyleyen Kulat, anket sonuçlarına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

Referandumda evet kampanyasının başını AKP çekiyor. Bu normal çünkü yüzde 50 civarında oy alan bir parti. Ancak yaptığımız anketlerde ilk kez bu referandumda evet cephesinde sorun olduğunu görüyoruz. Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçildiği 2014 seçimlerinde AKP’nin oyu yüzde 45’lerdeydi. O seçimde CHP ile MHP, Ekmeleddin İhsanoğlu’nu ortak aday göstermişti. HDP de Selahattin Demirtaş’ı. Erdoğan, AKP’nin oyu yüzde 45 olmasına karşın yüzde 52 ile Cumhurbaşkanı seçildi.

Daha sonra 1 Kasım’da AKP yüzde 49 oy aldı. Ardından 15 Temmuz darbe girişimi oldu. Bu, AKP’ye daha büyük popülarite ve destek sağladı. Bunun üstüne referandumda MHP AKP’nin yanında. BBP, evet diyeceğini açıkladı. Güneydoğu’da Hüda Par evet diyor. Bütün bu avantajlara rağmen evet oyları yüzde 45’lerde görünüyor. Sorun bu.

MHP’de yüzde 70 ‘Hayır’ diyecek

Anketler en büyük sorunun MHP seçmeninde yaşandığını gösteriyor. Şu ana kadar yaptığımız ölçümlerde MHP’li seçmenin en çok yüzde 30’unun evet diyeceğini görüyoruz. Yüzde 70’i evet demiyor.

‘AKP seçmeninin yüzde 10’u Evet demeyecek’

Sorun sadece MHP seçmenleriyle sınırlı değil. AKP, ilk kez kendi içinde de büyük bir sorun yaşıyor. AKP’nin kendi içinde yüzde 10’lar düzeyinde 16 Nisanda evet demeyecek bir seçmen grubu var. Bana göre evet demeyen AKP seçmeni yüzde 10’larında üzerinde ama son ölçümlerde bu yüzde 10 gibi görülüyor. Biz AKP’den isim ve adres bilgilerini aldığımız parti üyeleri ve gerçek kişilerle anket yapıyoruz. Bunlarla yaptığımız anketler sorunu açıkça gösteriyor. Hatta görüşmelerde evet diyeceğini belirtmesine karşın hayır diyecek AKP’liler olduğunu net olarak görüyoruz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Nazik Armenakyan'ın fotoğraflarıyla 1915'ten bugüne bir köprü
Sonraki Haber
Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan'a tepki: 'IŞİD'den ben sorumluyum' mu demek istiyor?