Ana SayfaBilim ve TeknolojiNASA evrenin en soğuk noktasını yaratıyor

NASA evrenin en soğuk noktasını yaratıyor

HABER MERKEZİ – NASA, evrendeki en soğuk noktayı yaratmak için çalışma başlattı.

Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), atomların çok düşük sıcaklıklarda farklı şekilde davrandığını ve bunu gözlemleyebilmek amacıyla ABD’nin California eyaletinde kurulan Soğuk Atom Laboratuvarı’nı kurdu.

Ağustos ayında deneylere başlayacak olan NASA, bu çalışmalarda gaz parçacıklarının enerjisini tamamen kesmek için sandık büyüklüğünde soğuk bir kutunun içinde lazer, bir vakum alanı ve elektromanyetik bıçak kullanacak.

Bu yöntemle parçacıkların hareketsiz kalana kadar yavaşlamaları sağlanacak.

NASA yetkilileri, teknoloji ile kutunun uzayın en derin kesimine kıyasla 100 milyon kat fazla soğutulacağını ve araçların gaz atomlarını mutlak sıfır derecesinin milyarıncı halinde dondurmak için tasarladığını ifade etti.

Kuantum fiziği geçerli olacak

Atomların Soğuk Atom Laboratuvarı’ndaki gibi aşırı soğuk derecelerde ‘Bose-Einstein yoğuşması’ olarak bilinen hale geçtiğini belirten NASA yetkilileri bu noktada bilinen fizik kurallarının değil kuantum fiziğinin geçerli olduğunu dile getirdi.

Deneylerin geliştirilmesiyle sensör, kuantum bilgisayarları ve uzay aracı navigasyonunda kullanılan atom saatleri gibi gelişmiş teknolojilerin yaratılabileceği belirtildi.