Ana SayfaGüncelNewroz öncesi operasyonlar: 200’e yakın gözaltı

Newroz öncesi operasyonlar: 200’e yakın gözaltı

HABER MERKEZİ – Antalya, Adana, İstanbul, İzmir, Bursa, Hatay, Mardin, Maraş, Antep, Adıyaman, Muş, Tekirdağ, Aydın ve Muğla’da sabah saatlerinde aralarında Newroz Tertip Komitesi’nden isimlerin de bulunduğu en az 175 kişi gözaltına alındı.

Antalya: En az 10 gözaltı

Antalya’nın Muratpaşa, Kepez ve Alanya ilçelerinde sabah saatlerinde birçok eve operasyon yapıldı.

Aramaların ardından aralarında Newroz Tertip Komitesi Başkanı Neriman Bakır, HDP il ve ilçe yöneticilerinin de bulunduğu en az 10 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Antalya Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Gözaltına alınanların isimleri şöyle: Neriman Bakır, HDP Antalya İl Saymanı Mehmet Şah Ertekin, il yöneticisi Adnan Ertuğrul, Birgül Demirel, Ferhat Kaya, Cevdet Tunç, Özgür Kaya, Nihat Çelik, Berat Kıran, Berivan Aydın.

Adana: 36 gözaltı

Adana’nın Seyhan, Yüreğir ve Ceyhan ilçelerinde helikopter destekli yapılan eş zamanlı ev baskınları yapıldı.

Yapılan aramaların ardından haklarında ihbar olduğu gerekçesiyle aralarında KHK ile kapatılan Radyo Dünya Genel Yayın Yönetmeni Medine Gümüş’ünde olduğu 8’i kadın 36 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan çok sayıda kişi, Adli Tıp Kurumu’nda sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Adana Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Öte yandan dün yapılan ev baskınlarında aralarında HDP Seyhan İlçe Eşbaşkanı Suzan Kılıç’ın da bulunduğu 18’i çocuk 38 HDP’linin Adana İl Emniyet Müdürlüğü’nde işlemleri devam ediyor.

İstanbul: En az 21 gözaltı

İstanbul’un Esenyurt, Sarıgazi ve Sultangazi ilçelerine Newroz öncesi ev baskınları yapıldı.

Aramaların ardından aralarında Gazi Mahallesi’nde serbest gazetecilik yapan Cüneyt Yavuz’un da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Gözaltına alınanların isimleri ise şöyle: Birol Alabalık, Kerim Kılıç, Erdoğan Çerçi, Celal Çelebi, Bayram Abukan, Yunus Cengiz, Barış Karataş, Fahril Yuğruş, Barış Orhan, Barış Kulik, Berkant Kınay, Derman Aydinç, İsmail Çelik, Cüneyt Yavuz, Turgay Özdemir, Ayşe Babahan, Ersin Arslan, İsmail Başboğa, Mesut Kaplan, Serhat Şahin, Lorin İnanç.

İzmir: En az 24 gözaltı

İzmir merkezde sabah saatlerinde birçok eve eş zamanlı olarak operasyon yapıldı.

Aramaların ardından aralarında HDP İl Eşbaşkanı Gülay Bilici, HDP PM üyesi Berat Kıran, Eğitim Sen 1 Nolu Kadın Şube sekreteri Ayşegül Kocaaslan, HDP ve DBP’li parti yöneticileri Canan Kaplan, Yakup İrlan, Zana Kızıl, Diren Eren, Nazlım Masatçı, Sevim Kılıç Filiz, Hatip Azizoğlu, Ramazan Yılmaz, Nihat Türk, Abdullah Özer, Ömer Sucu, Mehmet Sucu, Engin Sucu, Hasan Akman, Mizgin Çiçek, Kadriye Turan, Kadir Kodaş, Kayhan Yıldız, Ömer Çakır, Yusuf Kaya ve Gülşah Badak’ın da bulunduğu 24 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına altına alınanlar sağlık kontrollerinin ardından İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Gözaltına alınanlar arasında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla İzmir Gündoğdu Meydanı’nda yapılan mitinge katılan ve basın metnini okuyan kadınların da olduğu belirtildi.

Öte yandan İzmir Adliyesi Soruşturma Bürosu tarafında avukatlara verilen bilgide, 50 kişilik gözaltı listesi olduğu ve operasyonun devam ettiği bilgisi verildi.

Hatay: En az 10 gözaltı

Newroz’un 19 Mart’ta kutlanması planlanan Hatay’ın İskenderun ilçesinde de HDP’lilere dönük ev baskınları gerçekleştirildi.

Kentte 10 farklı eve yapıldığı öğrenilen operasyonda en az 10 kişi gözaltına alınırken, gözaltına alınanlar arasında Newroz Tertip Komitesi üyeleri ile HDP üyelerinin olduğu öğrenildi.

Mardin: En az 5 gözaltı

Mardin’de ise sabah saatlerinde yapılan ev baskınında Mardin Süryani Birliği Derneği Başkanı Yuhanna Aktaş, gözaltına alındı.

Aktaş’ın, Midyat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında gözaltına alındığı öğrenildi. Aktaş, Midyat Terörle Mücadele Şube (TEM) Müdürlüğü’ne götürüldü.

Mardin merkez ve bağlı Nusaybin ile Midyat ilçelerinde de birçok eve eşzamanlı baskın düzenlendi. İl merkezinde yapılan ev baskınlarında Mardin HDP İl Eşbaşkanı Eylem Amak gözaltına alınırken, Nusaybin’in Eskihisar köyünde Mahmut Başak ve Abdulkerim Aslan, Midyat’ta ise Abdurrahim Ercan adlı yurttaşlar gözaltına alındı.

Maraş: 3 gözaltı

Maraş merkez ve Pazarcık ilçesinde polisin yaptığı ev baskınlarında HDP’nin Maraş İl Eşbaşkanı Mehmet Eren ile Yusuf Çetin ve ismi öğrenilemeyen bir yurttaş gözaltına alındı.

Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen Eren, Maraş İl Emniyet Müdürlüğü’ne, diğer iki kişi ise Pazarcık Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Adıyaman: 10 gözaltı

Adıyaman merkez ve Kâhta ilçesinde ise yapılan operasyonda 10 kişi gözaltına alındı.

Adıyaman merkezde Yılmaz Topaloğlu ve ismi öğrenilemeyen 6 kişi, Kâhta ilçesinde ise ismi öğrenilemeyen 3 kişi gözaltına alındı. Sosyal medya paylaşımlarında “Örgüt propagandası” yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınanlar, Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Antep: En az 9 gözaltı

Antep’te de polisin yaptığı operasyonlarda aralarında HDP İl Eş Başkanı Güler Erat ve üniversite öğrencilerinin de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Gözaltı gerekçeleri öğrenilmezken, gözaltına alınanlardan bazıları şöyle: Nisa Yılmaz, Hatip Baran, Osman Akdoğan, Tahir Altuğ, Mustafa Tunç, Abdullah İnce, Ahmet İlbaş ve Ahmet Zengin.

Bursa: 17 gözaltı

Bursa’nın İnegöl, Gemlik ve Yıldırım ilçelerinde yapılan operasyonlarda yaklaşık 17 kişi, gözaltına alındı. Gözaltına alınanların dosyalarında gizlilik kararı olduğu belirtildi.

Muş: 7 gözaltı

Muş merkezde yapılan operasyonlarda aralarında DBP İl Eşbaşkanı Faruk Uğur’un da bulunduğu 7 kişi gözaltına alındı.

Gözaltı gerekçeleri öğrenilemeyen ve aralarında üniversite öğrencileri DBP’li yöneticilerin de bulunduğu 7 kişi İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Tekirdağ: 11 gözaltı

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde sabah saatlerinde HDP Çorlu İlçe Saymanı Abdullah Demir’in de aralarında bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar Çorlu’ dan Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi.

Çanakkale: 10 öğrenci gözaltında

Çanakkale’nin merkez, Biga ve Gökçeada ilçelerinde üniversite öğrencilerine yönelik operasyonda yaklaşık 10 kişi, gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar ifadeleri alınmak üzere Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Aydın: 1 gözaltı

Aydın’ın merkez Efeler ilçesinde yapılan ev baskınında ismi öğrenilemeyen bir kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Gözaltına alınan kişinin İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü belirtildi.

Muğla: 1 gözaltı

Muğla’da da sabah saatlerinde HDP Milas İlçe Örgütü binasına operasyon düzenlendi.

Yapılan aramanın ardından HDP Milas İlçe Eşbaşkanı Kamuran Doğan da gözaltına alındı. Doğan, sağlık kontrollünün ardından İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.


Kaynak: dihaber
Previous post
İstanbul ve Ankara'da Newroz'a izin çıkmadı
Next post
“Kadınlar zayıf ve daha az zeki” dedi, AP üyeliği askıya alındı