Ana SayfaGüncelÖdülünü alan HDP’li Uca: Clara Zetkin’in yolunda yürümeye devam edeceğim

Ödülünü alan HDP’li Uca: Clara Zetkin’in yolunda yürümeye devam edeceğim

HABER MERKEZİ – Clara Zetkin Ödülü’nün 7’ncisine layık görülen HDP Milletvekili Feleknas Uca, Berlin’de düzenlenen törenle ödülünü elinden aldı.

Clara Zetkin Onursal Kadın Ödülü’ne layık görülen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca’ya ödülü, dün akşam Berlin’de yapılan törenle takdim edildi.

Ödül gecesi bir konuşma yapan Feleknas Uca, bu ödülün IŞİD’e karşı Şengal, Rojava ve Türkiye’de kadınlar için daha çok mücadele etmesi gerektiği anlamına geldiğini söyledi.

Kadın dayanışması için teşekkür eden Uca’nın konuşması şöyle:

Öncelikle çok teşekkür etmek istiyorum. Çok duygulandım, sadece Clara Zetkin 2017 ödülüne layık görüldüğüm için değil, zor zamanlarımızda bize verdiğiniz dayanışma, destek ve güçten dolayı çok duygulandım. Clara Zetkin işçilerin özgürlük mücadelesiyle, insan hakları mücadelesiyle örnektir bize. Bu ödüle layık görülmek, gösteriyor ki Clara Zetkin’in yürüdüğü yoldan yürümeye devam etmeliyim. İnsan hakları, kadın hakları ve cins eşitliği bakımından, ezilen halkların, Kürt halkının ve DAİŞ’e karşı Şengal ve Rojava’da savaşan kadınların özgürlük mücadelesi bakımından daha fazlasını yapmam gerektiğini gösteriyor. Türkiye’de cezaevlerinde işkence gören kadınlar için, özgürlük mücadelesinde hayatını ortaya koyan kadınlar için bu yolda yürümeye devam etmemiz gerektiğini gösteriyor. Birlikte bu yolda yürüyeceğiz. Yolumuz uzun. Yolumuza çok taş koyacaklar ama biz bu yolu birlikte engellerden temizleyeceğiz. Haklarımız için, demokrasi için ve kadın hakları için bu yolu birlikte yürüyeceğiz.

8 Mart etkinliğinin Diyarbakır Valisi tarafından yasaklandığı yönünde bilgi aldım. Sadece Diyarbakır’da değil birçok kentte etkinlikler yasaklandı. Bu yasaklar bize Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kadınların direnişinden ne kadar korktuğunu, kadınların dünyayı değiştirebilme gücünden korktuğunu gösteriyor. Bugün burada yanınızda olabileceğim de net değildi, çünkü ülkeden çıkış yapabileceğim konusunda emin değildim.

Sadece şunu söylemek istiyorum, tutuklu HDP kadın milletvekilleri, görevinden alınan ya da tutuklu bulunan 35 belediye eş başkanımız, sadece özgürlük ve demokrasi istedikleri için cezaevlerine konulan binlerce üyemiz ile dayanışma ve desteğe sahibiz. Bu ödülü Türkiye’de cezaevinde tutsak edilen ve milletvekilliği düşürülen Eş Genel Başkanım Figen Yüksekdağ için, belediye eş başkanlarımız için, partili kadın arkadaşlarım, Sakine Cansız, Seve Demir ve DAİŞ’e karşı Şengal ve Rojava’da savaşan Kürt kadın savaşçılar için alıyorum. Çok teşekkür etmek istiyorum.

Clara Zetkin Ödülü hakkında

Clara Zetkin Ödülü, Alman Sol Parti (Die Linke) tarafından kadın hakları için yaptığı mücadele dolayısıyla “kadınlara örnek olan kişilere” veriliyor.

Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün fikir annesi ve Alman kadın hakları savunucusu olan ”Clara Zetkin”in adıyla anılan ödül, 2007 yılından beri iki yılda bir veriliyor.

Ödül, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün politik boyutunu tekrar kamuoyuna hatırlatmak amacını taşıyor.

Clara Zetkin Ödülü, kadınların kamuoyuna katılımlarını desteklemek, onları yeteneklerini ve kuvvetlerini eşitlikçi ve adil bir toplum için kullanmalarına cesaretlendirmek ve onure etmek için veriliyor.

Ödülü veren inisiyatif, ister Nobel ödülü kazanan ünlü bir kadın, ister müzisyen, hemşire ya da bakıcı bir kadın olsun, kadınların her gün dayanışmacı bir toplum için farklı alanlarda üretime dahil olduklarını ancak bu çalışmalarının kamuoyu tarafından takdir edilmediğine inanıyor. Bu yetersizliğe dikkat çeken inisiyatif, kadın hakları mücadelesi başta olmak üzere insan hakları için mücadele eden kişilere, kadınları mücadelelerinde daha başarılı kılmayı hedefleyen Clara Zetkin Onursal Kadın Ödülü’nü veriyor.

  'Clara Zetkin Ödülü' HDP'li Feleknas Uca'ya verilecek
Previous post
"'Hayır' çıkarsa Erdoğan moral gücünü yitirecek ama 'Hayır'ı kabul etmeyecek"
Next post
ŞENGAL | Bu bir savaş ya da çatışma değil, Ezidilere yönelik yeni bir ferman