Ana SayfaGüncelÖZGÜR GÜNDEM DAVALARI | Jülide Kural’a 1 yıl 3 ay hapis cezası

ÖZGÜR GÜNDEM DAVALARI | Jülide Kural’a 1 yıl 3 ay hapis cezası

HABER MERKEZİ – Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni” kampanyasına katılan gazeteci ve aydınların yargılandığı davada oyuncu Jülide Kural’a “örgüt propagandası” ve “örgüt yayınlarını basmak ve yayınlamak” iddiasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni” kampanyasına katılan gazeteci ve aydınların yargılandığı davalar devam ediyor.

Kampanyaya katılan isimlerden oyuncu Jülide Kural ve yazar İlham Bakır’ın yargılandığı davanın duruşması İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Kural’ın hazır bulunduğu duruşmaya Bakır katılmazken, çok sayıda gazeteci ve sanatçı da Kural’la dayanışmak amacıyla duruşmayı izledi.

Savcılık tarafından mahkemeye sunulan mütalaada, Kural ve Bakır hakkında “Örgüt propagandası yapmak” ve “Örgüt yayınlarını basmak ve yayınlamak” iddialarıyla ceza istendi.

‘Ancak özgür bir medyada Kürt sorunu detaylıca ele alınabilir’

Savcının mütalaasının ardından savunma yapan Kural, yaşamı boyunca insan hakları mücadelesinde yer aldığını ve şiddete karşı barışı savunduğunu belirterek şunları söyledi:

Kürt sorunun çözümünde de her zaman barış istedim. İfade özgürlüğünü benimsiyorum. Ancak özgür bir medyada Kürt sorunu detaylıca ele alınabilir. Bu şekilde sorun toplumsallaşır ve şeffaf ele alınır. İfade özgürlüğü de bunun için önem arz ediyor. Bunun içinde basın özgürlüğünü savunuyorum. Basın özgürlüğünün olmadığı bir yerde sanat da olamaz, yani biz olamayız. Dayanışmayı sorumluluk olarak gördüm. Sembolik bir dayanışmaydı. Hala da düşüncelerimin arkasındayım. Türkiye’nin demokratik bir ülke olmasını istiyorum.

Kural’ın savunması ve avukatların taleplerinin ardından kararını açıklamayan mahkeme heyeti  Kural’a “örgüt yayınlarını yayınlamak” gerekçesiyle  6 bin TL para cezası “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla ise 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi.