Ana SayfaGüncelRıza Türmen: ‘Hayır’ rüzgarını ekranlarda göremesek de enselerde hissediyoruz

Rıza Türmen: ‘Hayır’ rüzgarını ekranlarda göremesek de enselerde hissediyoruz

HABER MERKEZİ – OHAL koşullarında referanduma gidilmesine ilişkin konuşan Demokrasi İçin Birlik kurucularından Rıza Türmen, “Hayır” çalışmalarına değinerek “Halkın getirdiği bu rüzgarı ekranlarda göremesek de enselerde hissediyoruz” dedi. KHK ile ihraç edilen Anayasa profesörü İbrahim Kaboğlu ise “16 Nisan sonrası barış projesi genişleyecektir. Türkiye barışı, bugünden geleceğe dönük bir projedir. Savaş projesinin kırılması barış projesinin açılmasına neden olur” ifadelerini kullandı.

Demokrasi İçin Birlik, Olağanüstü Hal (OHAL) koşullarında referanduma gidilmesine ilişkin Taksim Hill Otel’de basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski milletvekilleri Hasip Kaplan ve Levent Tüzel, Demokrasi İçin Birlik kurucularından ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski yargıcı Rıza Türmen ve Hayır Meclisi üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı.

Toplantının olduğu salonda “Hayır” şarkıları dinletilirken, “Neşeyle, yaratıcılıkla, cesaretle ‘HAYIR’ sokakta!” yazılı pankart asıldı.

Türmen: ‘Hayır’ rüzgarını ekranlarda göremesek de enselerde hissediyoruz

Toplantıda ilk olarak Rıza Türmen söz aldı. Referandum sürecine büyük baskılar altında girildiğini söyleyen Türmen, “Fiziki saldırılar söz konusu. OHAL koşulları geçerli. Bütün özgürlükler kaldırılmış. Öyle anlaşıyor ki ‘Evet’çiler ‘Evet’in içeriğini anlatmak yerine ‘Hayır’a saldırıyor. Çareyi burada buluyorlar” dedi.

“Hayır” çalışmalarına değinen Türmen, şunları söyledi:

Bu halk demokrasi içinde yaşamak ister. Bu halk hareketi, bastırılan buharın fışkırılması oldu. Bugün ortaya çıkan halk hareketinin özelliği budur. Bu halk hareketini medyada göremiyorsunuz. Sokaklarda da bildirileri yok. Bakanları, polisleri de yok ama bu halk hareketinin rüzgarını hissediyoruz. Halkın getirdiği bu rüzgarı ekranlarda göremesek de enselerde hissediyoruz.

Anayasaları hükümet ve meclislerin değil, halkın yaptığını dile getiren Türmen, “Bugün yapılan Anayasa değişikliği içinde halk yoktur. Bu halk hareketine karşı yapılan bir Anayasa’dır. Referandumda oylanan hükümet değişikliği değil, Türkiye’nin geleceğidir” dedi.

“Yeni bir Anayasa gerekli, bunun için önce ‘Hayır’ çıkmalı”

Türmen, “Hayır” için sokakta çalışma yürüten halk hareketinin referandum sonrası da devam etmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Referandumda “Hayır” çıkması durumunda yeni bir Anayasa yapmak gerektiğini aktaran Türmen, “Düzeltilmiş Anayasa da yeni bir toplumsal sözleşmeyi beraberinde getirmelidir. Herkesi içine kapsayacak olan ve çoğulcu bir anayasa olması gerekir. Böyle bir anayasa için ‘Hayır’ çıkması gerekir” dedi.

Kaboğlu: 16 Nisan sonrası barış projesi genişleyecek

KHK ile ihraç edilen ve Anayasa Hukuk Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Özden Kaboğlu da değiştirilmek istenen Anayasa’ya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kaboğlu, medyada anayasanın şeffaf bir şekilde tartışılmaya açılmadığını ve açıldığı takdirde ise her şeyin ortaya çıkacağını söyledi.

Getirilmek istenen Anayasa’nın çelişkiler ile dolu olduğuna vurgu yapan Kaboğlu, “Bir anayasa metni değil, sonradan eklemeler ile yapılmış bir metindir” dedi.

Kaboğlu, devamla şunları söyledi:

Anayasa bilgilendirme hakkı çok önemli. Daha geniş ittifaklar kurmak gerekir. Bunu bir barış projesi olarak ele almak gerekir. 16 Nisan sonrası barış projesi genişleyecektir. Türkiye barışı, bugünden geleceğe dönük bir projedir. Savaş projesinin kırılması barış projesinin açılmasına neden olur.

Oyuncu Tilbe Saran ise OHAL döneminde yaşanan hak ihlallerine ve gazeteciler üzerindeki baskıya dikkat çekti. Saran, kamu kanalları ve ulusal kanallarda “Hayır”a yer verilmemesini eleştirdi.

Demokrasi İçin Birlik’in Hayır Meclisleri ise yerel çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Ekranda “Hayır” olmazsa bile mahalle mahalle, ev ev çalışmaların yürütüldüğü ve bildirilerin dağıtıldığı dile getirildi.

Toplantı birçok katılımcının konuşmalarının ardından “Hayır’lı günlerde buluşma dileği ile” denilerek son buldu.


* Bu haber dihaber’den derlenmiştir.



Önceki Haber
Atilla Taş tahliye edildi
Sonraki Haber
HDP'nin Van ve İzmir'de seçim araçlarına el konuldu