Ana SayfaGüncelRıza Türmen’den ‘referandum’ uyarısı: Ya ertelenmeli ya da…

Rıza Türmen’den ‘referandum’ uyarısı: Ya ertelenmeli ya da…

HABER MERKEZİ – Rıza Türmen, Anayasa değişikliğinin OHAL uygulamaları gölgesinde yapıldığını hatırlatarak, “Ya referandum ertelenmeli ya da OHAL kaldırılarak ortam demokratikleştirildikten sonra Anayasa değişiklikleri yapılmalıdır” dedi.

Antalya’da düzenlenen “Anayasa değişikliğini konuşuyoruz” konulu panelde konuşan eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yargıcı ve Demokrasi İçin Birlik Sözcüsü Rıza Türmen, Türkiye’de Anayasa yapmaya uygun bir ortam olmadığını belirterek “Ya referandum ertelenmeli ya da OHAL kaldırılarak ortam demokratikleştirildikten sonra Anayasa değişiklikleri yapılmalı” dedi.

Anayasa değişikliğinin kamuoyunda tartışılmadığına vurgu yapan Rıza Türmen’in ülkedeki baskı ortamına dikkat çekerek yaptığı değerlendirme şu şekilde:

Parlamentonun önemli ikinci muhalefet partisi HDP’nin 11 milletvekili cezaevindeydi, bunlar Meclis’te yoktu; milletvekillerinin oy kullanması, gizli oy kuralı çok açık bir şekilde ihlal edilmiştir. Bu nedenlerle demokratik meşruiyetinden kuşku duyuluyor.

Bu 18 madde OHAL döneminde yapılmıştır. Olağanüstü dönemlerde parlamento normal çalışmasını yapamaz. Özellikle muhalefet partilerinin rolü ortadan kaldırılır, temel hak ve özgürlükler basın ve toplantı özgürlüğü gibi askıya alınır.

Türkiye’de 150 basın kuruluşu kapatılarak mallarına el konulmuştur. Aynı zamanda 150 gazeteci cezaevindedir.

Türkiye’de Anayasa yapmaya uygun bir ortam yoktur. Ya referandum ertelenmeli ya da OHAL kaldırılarak ortam demokratikleştirildikten sonra Anayasa değişiklikleri yapılmalıdır.

  Rıza Türmen değerlendirdi: 'Evet' çıkarsa ne olur, 'Hayır' olursa ne olur?

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İnşaat İşçileri Sendikası neden 'Hayır' dediğini Kadıköy sokaklarında anlattı
Sonraki Haber
Bahar müjdelendi: Üçüncü cemre de düştü