Ana SayfaGüncelRubin: Türkiye’nin uzun süreli bir iç çatışmaya doğru ilerlemesinden endişeliyim

Rubin: Türkiye’nin uzun süreli bir iç çatışmaya doğru ilerlemesinden endişeliyim

HABER MERKEZİ – ABD’li analist Michael Rubin, Türkiye tehlikeli  derecede bir kutuplaşma durumunun olduğunu ve bu tür kutuplaşmaların şiddete yol açacağını belirterek, “Türkiye’nin iç savaş olmasa bile uzun süreli bir iç çatışmaya doğru ilerlediği konusunda endişeliyim” dedi.

Geçmişte Pentagon’a ve eski başkan George W. Bush’a İran, Irak ve Türkiye konularında danışmanlık yapan ABD’li analist Michael Rubin, Türkiye gündemine dair gazeteci Amed Dicle’nin sorularını yanıtladı.

15 Temmuz’dan önce de darbe öngörüsünde bulunan Rubin geçtiğimiz hafta “Recep Tayyip Erdoğan, artık yolun sonuna geldi” açıklamasında bulunmuş, bu açıklamanın ardından ise iktidara yakınlığı ve gazetecileri hedef göstermesiyle bilinen yazar Cem Küçük ise Rubin’in mesajının ‘ne yazık ki ciddiye alınması gerektiğini’ söylemişti.

‘Türkiye’nin uzun süreli bir iç çatışmaya doğru ilerlemesinden endişeliyim’

Rubin, gazeteci Dicle’nin referandum öncesi Türkiye’deki durumla ilgili ve “Erdoğan şu an dünyanın güçlü hükümetleri tarafından nasıl görülüyor?” sorusuna şu yanıtı verdi:

Türkiye tehlikeli bir derecede kutuplaşmış durumda. Türkiye’nin siyasi tarihinden de biliyoruz ki bu tür bir kutuplaşma genellikle şiddete yol açıyor. Yine de referandumla ilgili durum farklı. Recep Tayyip Erdoğan’a verilecek dikta yetkileri Türkiye’yi tamamen değiştirmesine izin verecek. Erdoğan karşıtı bu kadar kişinin cezaevinde olması ya da Erdoğan’ın devlet mekanizmalarını kullanarak ailelerini cezalandırmasından ya da ekonomik anlamda perişan etmesinden korku duyması şu anlama geliyor; bu kişiler referandumun onaylanmasını asla kabul etmeyecekler, bu da gerilimin devam etmesi ve daha da büyümesine neden olacak. Kısacası, Türkiye’nin iç savaş olmasa bile uzun süreli bir iç çatışmaya doğru ilerlediği konusunda endişeliyim.

Erdoğan bir şaka haline geldi, ama tehlikeli bir şaka. Muammer Kaddafi’leşti.

Referandum

Rubin’in 16 Nisan’da düzenlenecek anayasa değişikliği referandumu ve sonuçlarının ne olacağına dair yorumları ise şöyle:

Anketler Erdoğan’ın başarısız olacağını öngörüyor olabilir, ama bu anketlerde Erdoğan’ın hile yapmayacağı varsayılıyor. Erdoğan’ın egosunun sunağında kurban edilen demokrasi Türkiye’de zaten ölmüş durumda.

Sonuç ‘hayır’ olsa bile, Erdoğan yeniden bir seçim yaparak nitelikli çoğunlukla anayasayı dayatmaya çalışabilir.

Türk milliyetçiliği ve Erdoğan’ın dini söylemleri gerçekliğin yerine koyulacak nitelikte değil ve başarılı bir ekonomi veya güçlü bir Türkiye yaratamaz. Uluslararası bankalar çoktan Türkiye ekonomisini çöp seviyesine indirdiler. Katar parası tükendiğinde Türkiye yeni bir hesaplama yapacak.

Rubin Kürt sorununda konusunda devam eden çatışmalı sürece dair soruya ise şu yanıtı verdi:

Artık Öcalan ve PKK’siz bir çözüm olamaz. Erdoğan ne zaman oya ihtiyacı olsa Kürtlerin gözüne girmeye çalıştı ama hemen sonrasında yeniden onlara sırtını döndü. Kürtler bir ya da iki kez Erdoğan’ın sözüne inandılar ama artık bu Türk liderin çıkarcılığını tanıyorlar.

Erdoğan’ın politikaları Türkiye’nin kalıcı bir şekilde bölünmesine neden olacak. Bunun iç sınırlarda bir bölünme mi ya da ülkenin parçalara ayrılma halinde bir bölünme mi olacağı ise zamanla görülecek.

Previous post
İskoçya Parlamentosu bağımsızlık referandumuna onay verdi
Next post
Kadın Dayanışma Vakfı 2016 şiddet raporu: 336 kadın başvurdu, failler en yakınları