Ana SayfaDünyaRusya’da bir sosyal medya oyunu onlarca çocuğun intihar etmesine sebep oldu

Rusya’da bir sosyal medya oyunu onlarca çocuğun intihar etmesine sebep oldu

HABER MERKEZİ: Rusya’da geçtiğimiz yıllarda intihar eden 130 çocuk için yürütülen soruşturmalar çarpıcı bir gerçeği ortaya koydu. Aynı internet sayfalarının üyesi olduğu tespit edilen çocuklar, yüksek ihtimalle katıldıkları ‘ölüm grupları’nda oynadıkları Blue Whale isimli bir oyunun yöneticisinin ’emirlerini uygulamak’ için kendilerini öldürmüş.


Çeviri: EZGİ GÜL


Rusya polisinin son yıllarda artan çocuk intihar oranıyla ilgili başlattığı soruşturmalar, bu çocukların Blue Whale (Mavi Balina) isimli bir internet oyununun “gereğini yerine getirmek” için kendilerini öldürmüş olabileceğini ortaya koydu.

Benzer internet sayfalarını beğendikleri gözlemlenen çocuklar, bu oyunu sosyal medya üzerinden oynuyor.

Oyun, “oyun yöneticisi”nin emrettiklerini tam anlamıyla yerine getirmek üzerine kurulu.

“Mavi Balina” isimli oyunu oynayan 15 ve 16 yaşındaki üç kız çocuğunun kendilerini öldürdüğü kesin olarak biliniyor. İkisi kendisini yüksek binaların tepesinden atarken, bir tanesi de hareket eden bir trenin önüne atlamış.

“Hislerim kayboldu, son”

İntihar eden kız çocuklarından ikisi oyunla ilgili intihar notları da bırakmış. Bir tanesi sosyal medyada paylaştığı mavi balina fotoğrafının altına “Son” yazarken, öbürü de “Hislerim kayboldu. Son” yazmış.

Soruşturma bu çocukların internet ortamında ilişkide olduğu diğer çocukların izlenmesi önceliğiyle sürdürülüyor.

“Ölüm gruplarına katılıyorlar”

Çocukların gittiği okuldaki müdür, anonim bir telefon çağrısı aldığını, telefondaki birinin başka bir çocuk hakkında “Okul öğrencisi şu çocuk ‘ölüm grubuna’ katıldı ve kendisini öldürecek” dediğini söylüyor.

Polis o çocuğu tespit edebildi ve kız çocuğu, bir grup yöneticisi tarafından kendisine uygulaması gereken taslaklar verilen bir sosyal medya oyununa katıldığını söyledi.

O, emirleri uygulamamış ama diğerlerinin uygulamış olmasından korkuluyor.

“Son ‘görev’, intihar”

Polisin ulaştığı bilgilere göre okul çağındaki çocuklardan el bileklerine ya da bacaklarına sivri bir cisimle mavi bir balina kazıması isteniyor.

Ayrıca 50 gün boyunca 4.20’de uyandırılıp gün boyunca korku filmi izlemeye ve bütün emirleri uygulamaya zorlanıyorlar. 50 günün sonundaki “son görev” ise kendilerini öldürmeleri.

Geçen yıl Rusya’da gerçekleşen 130 çocuk intiharının bu oyunla ilgili olduğu düşünülüyor. Elebaşı olduğu düşünülen kişinin tutuklanmasının ardından dava sayısında azalma olmuş olsa da hala oyuna katılan çocuk sayısı şok edici derecede çok.

Geçen yıl Novaya Gazeta’da yer alan habere göre “Kasım 2015 ve Nisan 2016 arasında bu oyunla ilgili olan 130 çocuk intiharı tespit edildi. Nerdeyse hepsi güzel, mutlu ailelerde yaşayan ve aynı internet gruplarında takılan çocuklar.”

21 yaşındaki Philipp Budeikin, 2013 ve 2016 yılları arasında 8 tane ölüm grubu oluşturmak suçlamasıyla tutuklandı.

Açılan dava dosyasına göre bu gruplardaki 15 çocuk kendini öldürürken, 5’i son anda kurtarıldı.


Kaynak: PlayGround

Previous post
BM: Dünya, 1945'ten bu yana en büyük insani krizle karşı karşıya
Next post
'Şehirler hem intikamcı hem de homofobik'