Ana SayfaGüncelSelvi ‘işin doğrusunu’ yazdı: ABD Türkiye’nin Suriye’de kalmasını istemiyor

Selvi ‘işin doğrusunu’ yazdı: ABD Türkiye’nin Suriye’de kalmasını istemiyor

HABER MERKEZİ – Hükümete yakınlığıyla bilinen Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, Türkiye’nin Menbic ve Rakka müdahalesinin Rusya ve ABD tarafından veto edildiğine işaret eden bir yazı kaleme aldı. Başından beri Rakka operasyonunda Suriye Demokratik Güçleri’nin yer almasını engellemeye çalışan Türkiye’nin bu planının ‘çöktüğünü’ ima eden bilgiler paylaşan Selvi, Rusya ve ABD’nin Türkiye’nin Suriye’den çekilmesini istediğine dikkat çeken ifadeler kullandı.

Hükümet politikalarını ‘kulis’ mealinde haberleriyle ‘önceden yazan’ Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, son yazısında Rakka operasyonunu ve Suriye’deki son durumun Türkiye açısından geldiği noktayı kaleme aldı.

Yazısında ABD’nin bu operasyonda Demokratik Suriye Güçleri’ni (DSG) desteklediğini belirten Selvi, başından beri Rakka operasyonunda DSG’nin operasyonda yer almasını engellemeye çalışan Türkiye’nin bu planının ise ABD’nin planı ile uyuşmadığını yazdı.

Pentagon’un Rakka operasyonunu YPG ile yapacağını esas alan Washington Post yazısına dikkat çeken Selvi, bu planın da üç ayağı olduğunu vurguladı:

– YPG’nin belkemiğini oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne daha çok silah ve para desteği verilsin.

– 500 civarında olan ABD Özel Kuvvetleri’nin sayısı yükseltilsin.

– Operasyona daha çok zırhlı araç ve helikopter desteği sağlansın.

Selvi, Türkiye’nin Rakka planına da değindiği yazısında şunları söyledi:

Türkiye’nin sunduğu Rakka planında ise Akçakale’den girilmesi öngörülüyor. PYD-YPG kantonunun içinden geçmesi nedeniyle 54 kilometre uzunluğunda 1.6 km genişliğinde güvenli bir hat oluşturulması talep ediliyor. Türkiye ile ABD’nin öncülük ettiği koalisyon ülkelerinin yoğun hava desteği vermesi, karadan ise ÖSO, Suriye Demokratik Güçleri’nin Arap unsurları ile Peşmerge’nin yer alacağı kara gücünün girmesi öneriliyor. Türkiye’nin planının hiçbir yerinde YPG’ye yer yok.

ABD’nin YPG ısrarının aşılmadığını söyleyen Selvi,  ABD ile anlaşmazlık noktalarından birinin de ‘takvim konusu’ olduğunu kaydetti.

Selvi ayrıca ABD’nin ısrarla üzerinde durduğu noktanın ise Türkiye’nin Rakka operasyonundan sonra bölgeden ne zaman çekileceği olduğunu belirtti:

İşin doğrusu, Türkiye’nin orada uzun süre kalmasını istemiyorlar. Umudu azalmakla birlikte Ankara’nın Trump’tan beklentisi sürüyor.

Selvi, Menbiç konusundaki ‘bilgileri’ de şu sözlerle aktardı:

Ankara’ya, ABD ile Rusya’nın Menbiç konusunda anlaşmaya vardıkları yönünde haberler geliyor. Rusya tarafından yapılan açıklamada, YPG’nin Menbiç’i rejim kuvvetlerine devredeceği belirtilmişti. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra Menbiç’in batısı Suriye rejimine devredilirken, temel ihtiyaç malzemelerini taşıdığı belirtilen Rus ordusuna ait konvoy Menbiç’e girdi. Menbiç’in doğusunda ise başka bir gelişme yaşanıyor. ABD bayrağını taşıyan zırhlılardan oluşan askeri Konvoy, Menbiç’in doğu tarafının güvenliğini üstlendi. Bu durum Ankara’da, Türkiye’nin Menbiç’e girmemesi için ABD ile Rusya anlaştı şeklinde yorumlandı. ABD ile Rusya’nın Türkiye’nin en son geldiği nokta olan El Bab’da kalması, daha ileri bir noktaya ilerlememesi konusunda uzlaşmaya vardıkları şeklinde değerlendirildi.

Selvi, “Ankara’nın edindiği bilgilere” dayandırdığı yazısında, ABD’nin YPG ile yapmayı planladığı Rakka operasyonunun ise iki koldan icra edileceğini kaleme aldı:

Menbiç’ten Rakka’ya doğru kuzeyden güneye doğru harekâta geçilecek. Buna göre, yüzde 70’ini YPG’nin kalan yüzde 30’unu ise Suriyeli yerel Arap güçlerin oluşturduğu SDG ile ABD Özel Kuvvetleri’nin operasyonu başlayacak. Menbiç’ten ABD Özel Kuvvetleri ile YPG’nin birlikte hareket etmesi planlanıyor.


Abdülkadir Selvi’nin yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.