Ana SayfaGüncelSincan Cezaevi’nde açlık grevi 17. gününde

Sincan Cezaevi’nde açlık grevi 17. gününde

HABER MERKEZİ – Sincan Cezaevi’nde bulunan siyasi tutuklu 7 kadının, süresiz dönüşümsüz açlık grevi 17 gündür devam ediyor. Mahkumlar avukatları, ailesi ve İmralı Heyeti ile görüşmesine izin verilmeyen PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridi ve işkence ve ölüm haberleri ile gündeme gelen Nusaybin Koruköy’de yaşananları protesto etmek için eyleme başlamıştı.


Haber: ALTAN SANCAR


Sincan Cezaevi’nde bulunan siyasi tutuklu 7 kadının, 23 Şubat’ta başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi 17 gündür devam ediyor.

Siyasi tutuklular açlık grevi eylemini, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşulları ve tecrit uygulaması, yine Nusaybin Koruköy’de yaşananları protesto etmek için başlatmıştı.

Konuya ilişkin bilgi veren İnsan Hakları Derneği yetkilileri açlık grevinde bulunan mahkumların sağlık durumlarının ağırlaşmasından ve duyarsızlık karşısında eylemlerin yaygınlaşmasından endişe duyduklarını belirtiyor.

Doktorlar değil, sağlık memurları izliyor

Sincan Cezaevi’nde bulunan siyasi tutuklu 7 kadının başlattığı ve 17’inci gününe giren açlık grevine ilişkin Gazete Karınca’ya konuşan İHD yetkilileri, süresiz açlık grevine başlayan mahkumların yaşlarının genç olduğunu ve mahkumların sağlık durumlarının Malta Sözleşmesi’nin öngürdüğü gibi doktorlar tarafından değil, sağlık memurları tarafından izlendiğini aktardı.

Grevde bulunan mahkumların B grubu vitamin ihtiyaçlarının karşılandığını ancak sağlık kontrollerinde tansiyonlarının giderek yükseldiğinin öğrenildiğini de belirten yetkililer, bazı mahkumlarda kilo kayıplarının başladığını ve bu durumun sürmesi halinde organ kayıplarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Sohbet haklarından mahrum bırakıldılar

Ayrıca mahkumların açlık grevinde bulunmalarının bahane edilerek sohbet haklarından da mahrum bırakıldıkları öğrenildi.

Yetkililer, açlık grevinde bulunanların Kürt kentlerindeki cezaevlerinden Sincan Cezaevi’ne sürgün edilen mahkumlar olduğunu ve bu mahkumların kapasitenin üzerinde tutuklunun bulunduğu ve yer yataklarının kullanıldığı hücrelerde tutulduğunu belirtti.

Duyarlılık çağrısı

İnsan Hakları Derneği, Türk Tabipler Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası  ve mahkum yakınları ile dörtlü bir mekanizma oluşturarak durumu değerlendirdiklerini ve mahkumların durumunu avukat görüşleri aracılığı ile öğrenmeyi sürdürdüklerini belirten İHD’li avukatlar da konu hakkında duyarlılık çağrısında bulundu.

Mahkumların son durumları

Mahkumlar ile yapılacak son görüşmeler ardından kamuoyunu aydınlatmak üzere bir basın açıklaması yapılacağını belirten avukatların verdikleri son bilgilere göre grevde bulunan ve görüşme sağlanabilen mahkumların son durumları şu şekilde:

Fatma Gökhan: 1978 doğumlu ve hükümözlü. Kokuya yönelik hassasiyetinin başladığı ve greve başladığından bu yana 3 kilo verdiği gözlemlenmiş durumda.

Leyla Uyanık: 1990 doğumlu ve hükümözlü. Tansiyon ölçüm sonuçlarının normal olan Uyanık’ın 1 kilo kaybettiği ve 42 kiloda olduğu gözlemlenmiş.

Jiyan Ateş: 1993 doğumlu. 40 kiloda bulunan Ateş’in tansiyon ölçümlerinin normal olduğu ve kilo kaybı yaşamadığı gözlemlenmiş.

Şivekar Ataş: 1996 doğumlu. Greve başladığından bu yana 2 kilo kaybeden ve 72 kiloda bulunan Ataş’ın tansiyonunun yüksek olduğu gözlemlenmiş.

Avukatlar, kayıtlarda yaşanan teknik hata nedeni ile grevde bulunan diğer mahkumlar Nilüfer Şahin, Sosin Şengül ve Rehan Kavak ile görüşme sağlanamadığını, tüm mahkumlarla yapılacak yeni görüşmelerin ardından konu hakkında basın açıklaması yapacaklarını belirttiler.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
8 Mart'ta gözaltına alınan kadınlar: 'İdam isteyenlere izin var, barış isteyenlere yok'
Sonraki Haber
Yarım buğday tanesi - ARİF ALTAN