Ana SayfaGüncel“Şırnak ve bölge illerdeki göç referandumu etkileyecek, YSK buna çözüm bulmalı”

“Şırnak ve bölge illerdeki göç referandumu etkileyecek, YSK buna çözüm bulmalı”

HABER MERKEZİ – Referandum sürecinde yasak ve operasyonlar nedeniyle yıkılmış olan şehirlerde yaşanan göçün önemli oranda olduğuna ve bu durumun da sonucu etkileyebileceğine dikkat çeken eski vekil Hasip Kaplan, “Şırnak’ın 4’te 3’ü yerle bir edilmiş. Yüksek Seçim Kurulu’nun buna bir çözüm bulması gerekir” dedi.

Diyalog Grubu üyesi ve Şırnak eski Milletvekili Hasip Kaplan, ‘başkanlık’ referandumu yaklaşırken yasak, operasyon ve yıkım nedeniyle Şırnak ve diğer kentlerdeki göçe dikkat çekerek bunun önemli oranda olduğunu ve sonuca etki edebileceğini söyledi.

650 bin şehir göçü var

Sokağa çıkma yasakları döneminde kentlerde büyük oranda tahribat yaşandığını vurgulayan Kaplan’ın konuya dair değerlendirmesi şöyle:

Cizre’de, Şırnak’ta, Nusaybin’de, İdil’de, Yüksekova’da gerçekten vahim bir durum var. Yapılan tespitlere göre 650 bin şehir göçü var. Bu, yüzde 2’ye tekabül ediyor. Bu rakam ise referandumu ciddi oranda etkiler. Şırnak’ın 4’te 3’ü yerle bir edilmiş. Oradaki seçmen oyunu nasıl kullanacak? Yüksek Seçim Kurulu’nun buna bir çözüm bulması gerekir.

“Tüm baskılara rağmen ‘Hayır’ oylarının yüksek çıkacağına inandığını” dile getiren Kaplan, ayrıca şunları kaydetti:

Referanduma ilişkin kaygılar var. Oy kullanırken, çalışma yürütürken engellemeler, tutuklamalar, baskılar olacak ancak vatandaşın iradesini değiştirmeye yetmeyecek. Ne kadar baskı uygularlarsa uygulasınlar kaybetmişlerdir. 1990’larda kaybetmiş siyasi partiler gibilerdir.