Ana SayfaGüncelTürkiye’deki kültürel çeşitlilik Berlin’deki etkinlikte ele alınacak

Türkiye’deki kültürel çeşitlilik Berlin’deki etkinlikte ele alınacak

HABER MERKEZİ – Berlin’de 30 Mart’ta “20. Yüzyıl Başında Türkiye’de Kültürel Çeşitlilik” simli bir etkinlik düzenlenecek. Türkiye’deki kültürel çeşitliliğin işleneceği etkinliğin konuşmacılardan yayıncı, tarihçi ve küratör Osman Köker Gazete Karınca’ya yaptığı açıklamada Türkiye’de yüz yıl önce farklı etnik grupların yaşadığını vurgulayarak, “Şimdi bu grupların nüfusun sadece binde birini teşkil ettiğini söylememiz, son 100 yılda neler yaşandığına değinmemizi de zorunlu kılıyor” diyor.


Haber: Hrant Kasparyan


Almanya’nın başkenti Berlin, Türkiye’deki kültürel çeşitliliğin konu edildiği bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Berlin’de faaliyet gösteren Irkçılığa, Milliyetçiliğe ve Ayrımcılığa Karşı Aktivist Eylem Birliği (AKEBİ) tarafından düzenlenecek olan etkinlik, Franz-Mehring Platz’daki Rosa Luxemburg Vakfı’nda yapılacak.

“20. Yüzyıl Başında Türkiye’de Kültürel Çeşitlilik” başlığıyla düzenlenecek olan etkinlikte, geç Osmanlı döneminde Ermeniler, Rumlar, Süryaniler, Keldaniler, Yahudiler, Bulgarlar, Ezidiler, Latin Katoliklerin bir arada yaşadığı çok kültürlü ortam ve kültürel çeşitlilik ele alınacak.

Dönemin gündelik hayatından kesitlere şahitlik eden kartpostal ve fotoğraflarla görsel olarak da desteklenecek olan etkinlik, dönemsel nüfus sayımlarına göre istatiksel veriler ve farklı kültürleri bir araya getiren meslekler, okullar, kiliseler, sinagoglar, hamamlar gibi sosyal ve kamusal alanları içeren kapsamlı bir tarihsel yelpazeyi Berlin’e taşıyacak.

Almanca çeviri yapılacak olan etkinlik, 30 Mart 2017 Perşembe günü saat 19:00’da başlayacak. Moderasyonunu Almanya’da yaşayan yazar ve yönetmen Merlyn Solakhan’ın yapacağı etkinliğin konuşmacısı ise yayıncı, tarihçi ve küratör Osman Köker olacak.

Türkiye’nin çok kültürlü yapısına vurgu yapan, birlikte yaşama kültürünü öne çıkartan ve bu misyonu yayımladığı kitaplar ve sergilediği görsel malzemelerle de pekiştiren Birzamanlar Yayıncılık ve Galeri Birzamanlar’ın kurucusu olan Osman Köker, çok kültürlülüğe ilişkin olarak düzenlenen sergilerin küratörü olarak da tanınıyor.

Berlin’de yapılacak olan etkinliğe ilişkin olarak Gazete Karınca’nın sorularını yanıtlayan Osman Köker, Türkiye’de yüz yıl önce farklı etnik grupların yaşadığını vurgulayarak, “Şimdi bu grupların nüfusun sadece binde birini teşkil ettiğini söylememiz, son 100 yılda neler yaşandığına değinmemizi de zorunlu kılıyor” dedi.

Etkinlikte yapacağı sunuma ilişkin bilgi veren Köker şunları söyledi:

Bugün Türkiye’deki egemen söyleme baktığımızda ülke sadece Türk-Müslüman unsurlardan oluşuyormuş ve bu sanki hep böyleymiş gibi bir hisse kapılırız. Halbuki 20. yüzyılın başında farklı bir Türkiye vardı. Osmanlı devletinin resmi nüfus sayımlarında bile bugünkü Türkiye sınırları içindeki nüfusun yüzde 22’si kadarını Müslüman olmayan grupların oluşturduğu görülür. Bu toplumların kendi nüfus verilerini dikkate alırsak bu oran yüzde 25’i geçer. Bu grupların ekonomik, sosyal ve kültürel hayattaki rollerinin ise nüfuslarından çok daha büyük olduğunu görürüz.

2005 yılında “100 Yıl Önce Türkiye’de Ermeniler” adlı bir kitap hazırlamış ve “Sireli Yeğpayrıs” (Sevgili Kardeşim) adlı bir sergi açmıştım. Şimdi ise daha geniş bir pencereden bakarak Rumlar, Yahudiler, Bulgarlar, Süryaniler, Keldaniler, Levantenler, Maruniler ve diğer grupların da varlıklarına, bunların katkılarına değineceğim. Sunumda 100 kadar görsel yer alacak. Fotoğraflar, kartpostallar, belgeler, hatta takvimler… Sadece 20. yüzyılın başındaki durumu aktarmakla da yetinmeyeceğim, bugüne doğru da bir projeksiyon yapacağım.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Cezaevlerindeki açlık grevi sürüyor, tutukluların durumu kötüye gidiyor
Sonraki Haber
Afgan kadınlar 'daha fazla kapanmaya hayır' dedi