Ana SayfaGüncelTürkiye’nin AİHM adayları reddedildi

Türkiye’nin AİHM adayları reddedildi

HABER MERKEZİ – AİHM Yargıcı Işıl Karakaş’ın yerine seçilmesi için Adalet Bakanlığı’nın mahkemeye gönderdiği üç kişilik aday listesi reddedildi.

Adalet Bakanlığı’nın 30 Nisan’da görev süresi dolacak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Yargıcı Işıl Karakaş’ın yerine seçilmesi için gönderdiği üç kişilik aday listesi reddedildi.

Bakanlık, aralarında İnsan Hakları Daire Başkanı Dr. Hacı Ali Açıkgül’ün de bulunduğu üç adayı, Aralık ayında AKPM’nin özel komitesine gönderdi.

Türkiye’nin adaylarını uygun bulunmayan adaylar, Avrupa Komisyonu Parlamenterler Meclisi (AKPM) tarafından iade edildi.

Yeni aday listesi için başvurular sürüyor

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre aday listesinin reddedilmesinin ardından yeni aday listesi için Adalet Bakanlığı’na başvurular sürüyor.

Normal şartlarda 1 Mayıs’ta göreve başlaması gereken yeni yargıç, ilk turda Türkiye’den herhangi bir yargıç seçilemediği için göreve Eylül ayında başlayabilecek.

AİHM yargıçlığı için aday olan isimler arasında bulunan Prof. Dr. Yaman Akdeniz de ilk tur seçimlerinde hükümete yakın adayların seçileceğini düşündüğü için listeye başvurmadığını fakat ikinci tur için bireysel başvurusunu Bakanlığa gönderdiğini söyledi.

Akdeniz şunları söyledi:

İkinci tur için bireysel başvuru dosyamı Bakanlığa gönderdim. Şimdi Bakanlık, gelen başvuruları değerlendirerek AKPM’ye sunacağı üç adayı belirleyecek.

Beklenen standartlarda bir aday listesinin gönderilemediğini gördük. AKPM, üç adayla yüz yüze görüşmek de isteyebilirdi ancak kimseyi görüşmeye dahi çağırmamışlar. Ben aday listesine giremesem bile çıtayı belirli bir standarda yükseltmiş olurum diye düşündüm.

Yapabileceğimi düşündüğüm bir görev. Her hukukçu için bu yargıçlık onore edicidir. En azından adayların ismi açıklandığından bizden iyi mi değil mi standartlar açısından yorum yapabileceğiz.