Ana SayfaEkolojiTürkiye’nin ilk vegan festivali

Türkiye’nin ilk vegan festivali

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin ilk vegan festivali VegFest, vegan dostu kent olarak bilinen Didim’de 29-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Didim VegFest Organizasyon Direktörü Eşref Balcı, festivalin veganizmin etik, ekoloji ve sağlık temelleri üzerine kurgulandığını söyledi.

Aydın’ın Didim ilçesi Nisan ayında bir ilke ev sahipliği yapacak.

Türkiye’nin ilk vegan festivali Didim VegFest, 29-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Türkiye Vegan ve Vejetaryenler Derneği (TVD) tarafından düzenlenecek festival için Didim’in seçilmesi de tesadüf değil. Festivalin düzenleyicileri, vegan dostu olmayı seçen kentin yerel yönetimlerinin de bu yönlü çalışmaları olduğuna dikkat çekti.

Festival, TVD , DİTAB (Didim Turizm Altyapı Birliği) ve TURAD (Turizm Araştıirmaları Derneği) organizatörlüğünde yapılacak.

Gaia Dergi‘ye VegFest’e ilişkin bilgi veren TVD Yönetim Kurulu Üyesi ve Didim VegFest Organizasyon Direktörü Eşref Balcı, şöyle konuştu:

Festivalimiz veganizmin etik, ekoloji ve sağlık temelleri üzerine kurgulandı. Bu çerçevede bir panelimiz de olacak. Uzmanlar ve akademisyenler konuşmalar yapacaklar. Çeşitli konularda atölyeler düzenlenecek. Yurtiçi ve yurt dışından gelen şefler vegan yemek sunumları yapacaklar. Yerel otlarla yapılan yemekler tanıtılacak. Çevre, ekoloji grupları stantlarında kendilerini anlatma fırsatı bulabilecekler. “Bir vegan’a sor” standımızda vegan olmayanların sorularını yanıtlayacağız.

Festivalde çocuklarından unutulmadığını kaydeden Eşref Balcı, şunları kaydetti:

Çocukları da unutmadık; Çocuklar için yoga, resim atölyelerimiz var. Festival sokağımızda vegan ürünleriyle gıda, kozmetik ve tekstil firmaları stantlarında ürünlerini tanıtıp, satış yapabilecekler. Katılımcılar pek çok vegan ürünü tatma tanıma olanağı bulabilecekler. Vegan kamp alanımız var. İsteyenler burada çadırda konaklayabilecekler. Ayrıca buradan isteyen bisikletle festival alanına ulaşabilecek. Yine kamp alanımızda çok büyük bir kahvaltı sofrası hazırlayıp hep birlikte kahvaltı yapılacağız. Vegan rock grupların da katılacağı bir konserimiz olacak. Ve sürpriz isimler burada olacak.

“Didim Vegan Festivali Vegfest, tüm vegan gruplara, kollektiflere, üniversitelerin vegan birliklerine açık. Katılmak isteyen tüm vegan gruplar stantlarında kendilerini anlatabilecekler. Kendilerine ücretsiz stand olanağı ve ulaşım-konaklamada kolaylıklar sağlayacağız. Biz Vegfest’in ortak bir platform olmasını arzu ediyoruz” diyen Balcı, son olarak şunları söyledi:

Hayvan özgürlüğü insanların uğruna mücadele ettiği en zorlu savaşlardan biridir. İnsan olma konumundan hareketle, hayvan sömürme hakkından vazgeçmeyi gerektiriyor. Kafesteki hayvanın özgürlük çırpınışını göz ardı edebilir miyiz. Vegan olmak şiddetsiz bir yaşam sürdürmek için gerekliliktir. Öncelikli olarak hayvanları insanın sömürüsünden uzak tutmak ve eko sistemin devamı için doğadan yana tavır almalıyız. Özelliklede türcü tutumdan uzak durmalıyız. Festivalin bu çerçevede kamuoyunun veganlık ve hayvan özgürlüğü düşüncesine bir farkındalık getireceğine inanıyoruz. Festivalde amacımız kamuoyunun bu konuya dikkatini çekmek, ortak bir platform oluşturmak. Vegan yaşam tarzının uygulanabilirliğine dair pratiklerin örneklerini göstermek. Adil ve sürdürülebilir bir dünya için sizleri de Didim Vegfest’e bekliyoruz.




Önceki Haber
Aile Bakanı Kaya Türkiye’ye döndü: Hollanda’da OHAL ilan edildi, gayri insani muamele gördük
Sonraki Haber
Hariciyede lale devri: ‘Evet' kampanyası nihayet aradığı hikayeyi buldu